Με βασικό άξονα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τη λιτή πρώτη ύλη, το πιάτο αυτό αναδεικνύει τη φιλοσοφία της απλής, μεσογειακής κουζίνας.
Υλικά
- 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 5-6 πατάτες μέτριες, κομμένες στα 2 ή στα 4
- 2 φύλλα δάφνης
- 130 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 100 ml κρασί λευκό, ξηρό
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι θαλασσινό
- λίγο νερό ζεστό ή ζωμό λαχανικών
- πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο προαιρετικά
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα λαδερά πράσα με πατάτες (κεντανέ με πατάτες) βάζουμε τα κομμένα πράσα σε λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά να καθαρίσουν. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν.
- Ζεσταίνουμε 80 ml ελαιόλαδο σε πλασωτέ κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τις πατάτες και τα πράσα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα πράσα.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πιεί τα πολλά υγρά.
- Προσθέτουμε ακόμα 60 ml ελαιόλαδο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ και μαγειρεύουμε ακόμα 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει.
- Ολοκληρώνουμε με τον χυμό λεμονιού και το μαϊντανό, ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί.
Είναι ακόμα πιο νόστιμο χλιαρό ή την επόμενη ημέρα που δένουν ακόμα καλύτερα οι γεύσεις.
Καρολίνα Δωρίτη