Υλικά
  • 1 κιλό πράσα (μόνο το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, κομμένο σε μισοφέγγαρα
  • 100 ml κρασί λευκό
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 800 ml -1lt νερό ή ζωμό λαχανικών, ζεστό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Sauvignon Blanc με έντονη φυτικότητα, αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων σε συνδυασμό με υψηλή οξύτητα και πλούσια δομή. Η πρόταση του WSPC: Lalikos The White Mountainous Vineyards Costas Lalikos

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το πρασόρυζο πλένουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  2. Σε πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  3. Προσθέτουμε τα πράσα και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας απαλά για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, ώστε να λαδωθεί παντού.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  6. Προσθέτουμε 800 ml ζεστό νερό ή ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά του. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπονερό μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και διορθώνουμε το αλάτι.
  7. Προσθέτουμε τον άνηθο αν έχουμε επιλέξει να βάλουμε, τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά.
  8. Αφήνουμε το πρασόρυζο να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω και λίγο λεμόνι στο σερβίρισμα. 
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε το πρασόρυζο ή να το κάνουμε πιο πικάντικο προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά.
  • Επειδή τα πράσα συχνά κρύβουν χώμα ανάμεσα στα φύλλα τους, καλό είναι να τα αφήσουμε για λίγο να μουλιάσουν σε νερό, πριν τα χρησιμοποιήσουμε. 
  • Το πράσινο τμήμα των πράσων που είναι πιο σκληρό και δεν θα το χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη συνταγή, είναι πολύ χρήσιμο για ζωμούς.