
Όλοι περιμένουμε πώς και πώς την Καθαρά Δευτέρα για να πέσουμε με τα μούτρα σε καλαμαράκια τηγανητά, ταραμοσαλάτες και ό,τι απολαμβάνουμε εκείνη τη μέρα σύμφωνα με την παράδοση, ήξερες όμως ότι διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής;
Τυρινή ή αλλιώς Τυροφάγος: Τι ακριβώς είναι
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, αφού το λέει και το όνομα. Πρόκειται για την εβδομάδα που ακολουθεί της Κρεατινής - όπου έχουμε καταναλώσει πλήθος εδεσμάτων με βάση το κρέας - προηγείται της Καθαράς Δευτέρας, με αποκορύφωμα την Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου, όπου μακαρόνια – που συνδυάζονται βέβαια με τυρί- αποτελούν το βασικό γεύμα.
Γενικώς, την Τυρινή και καθ’ όλη τη βδομάδα, σύμφωνα πάντα με τη θρησκεία, το τραπέζι περιλαμβάνει ό,τι έχει σχέση με τυρί και απαγορεύεται το κρέας. Αυγά και ψάρια είναι ωστόσο καλοδεχούμενα.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία προετοιμασία πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή και τη νηστεία, την κορύφωση της Αποκριάς και εδώ έχει θέση ό,τι περιέχει γάλα, τυρί, βούτυρο, γλυκά και αλμυρά, όπως και τα ζυμαρικά.
Αν φέτος θέλεις να το πας παραδοσιακά, εδώ σου έχουμε λαχταριστές συνταγές όπου πρωταγωνιστεί το τυρί, από πίτες, μέχρι μακαρονάδες και γλυκά, για να ακολουθήσεις την Τυρινή εβδομάδα όπως πρέπει.


Τυροκαυτερή: Η συνταγή για το διάσημο ντιπ της ελληνικής κουζίνας

Φέτα μπουγιουρντί

Πατσαβουρόπιτα, η εύκολη τυρόπιτα

Γιαννιώτικη μακαρονόπιτα

Εύκολα τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας

Αλμυρή γαλατόπιτα

Ζυμαρικά Alfredo με γιαούρτι: Η ελαφριά εκδοχή της ιταλικής συνταγής

Μανιάτικη τσουχτή, αλλιώς, μακαρονάδα με μυζήθρα και τηγανητά αυγά

Ζυμαρικά με μανιτάρια και βούτυρο μαύρου σκόρδου

Σπαγγέτι με κρεμώδη σάλτσα ψητής κολοκύθας

Cacio e Pepe: Η διάσημη ιταλική μακαρονάδα που γίνεται με μόλις 2 υλικά

Σφακιανή πίτα στο τηγάνι

Κιουνεφέ, το σιροπιαστό γλυκό της Πόλης

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα

Γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
