Υλικά

Για ταψί διαμ. 28 εκ. 

  • 1 πακέτο (500 γρ.) φύλλο κανταΐφι
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό, λιωμένο 
  • 200 γρ. ανθότυρο τριμμένο ή μυζήθρα γλυκιά Κρήτης
  • 200 γρ. μοτσαρέλα κίτρινη, τριμμένη
  • φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. 
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα τυριά.
  3. Χωρίζουμε το κανταΐφι στα δύο και το απλώνουμε στο πάγκο μας. Το δουλεύουμε με τα χέρια, έτσι ώστε να ξεχωρίσουν οι κλωστές του και να αφρατέψει.
  4. Απλώνουμε το μισό φύλλο σε βουτυρωμένο, στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. και περιχύνουμε με το μισό βούτυρο.
  5. Απλώνουμε επάνω το μείγμα των τυριών, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  6. Ψήνουμε το κιουνεφέ στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  7. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά, ώστε να γίνει κάπως παχύρρευστο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Μόλις βγει το κιουνεφέ από τον φούρνο το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε για μερικά λεπτά να το απορροφήσει.
  9. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο ή τριμμένο φιστίκι και σερβίρουμε. 

Για να «απογειώσουμε» τη γεύση του κιουνεφέ, μπορούμε να το σερβίρουμε με γλυκό κουταλιού βύσσινο και παγωτό καϊμάκι.