Υλικά
Για ταψί διαμ. 28 εκ.
- 1 πακέτο (500 γρ.) φύλλο κανταΐφι
- 200 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό, λιωμένο
- 200 γρ. ανθότυρο τριμμένο ή μυζήθρα γλυκιά Κρήτης
- 200 γρ. μοτσαρέλα κίτρινη, τριμμένη
- φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
- 2 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα τυριά.
- Χωρίζουμε το κανταΐφι στα δύο και το απλώνουμε στο πάγκο μας. Το δουλεύουμε με τα χέρια, έτσι ώστε να ξεχωρίσουν οι κλωστές του και να αφρατέψει.
- Απλώνουμε το μισό φύλλο σε βουτυρωμένο, στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. και περιχύνουμε με το μισό βούτυρο.
- Απλώνουμε επάνω το μείγμα των τυριών, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνουμε το κιουνεφέ στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά, ώστε να γίνει κάπως παχύρρευστο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις βγει το κιουνεφέ από τον φούρνο το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε για μερικά λεπτά να το απορροφήσει.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο ή τριμμένο φιστίκι και σερβίρουμε.
Για να «απογειώσουμε» τη γεύση του κιουνεφέ, μπορούμε να το σερβίρουμε με γλυκό κουταλιού βύσσινο και παγωτό καϊμάκι.