Υλικά
  • 400 γρ. ριγκατόνι ή πένες
  • 500 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα (ζεστό)
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 80 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι (κρατάμε λίγη για την επιφάνεια)
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Verdicchio με έντονα φρουτώδη και ανθικά αρώματα, αχλαδιού, lime και ακακίας, ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα. Η πρόταση του WSPC: Le Oche Fattoria San Lorenzo

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ριγκατόνι στο φούρνο με μπρόκολο βράζουμε το μπρόκολο σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει το σχήμα του.
  2. Κρατάμε περίπου ½ φλιτζάνι από το νερό του, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Βράζουμε τα ριγκατόνι για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφετε στη συσκευασία τους. Αφού αυτός περάσει, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά να γίνει λείο και να πήξει.
  7. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  8. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τα τυριά (κρατάμε λίγη παρμεζάνα για το τελείωμα) μέχρι να λιώσουν.
  9. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αν θέλουμε, μπορούμε να την αραιώσουμε ελαφρώς με λίγο από το νερό που κρατήσαμε από το μπρόκολο, προσέχοντας να μην γίνει πολύ ρευστή.
  10. Σε μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα ανακατεύουμε τα ριγκατόνι με τη σάλτσα και τέλος ανακατεύουμε απαλά μέσα το μπρόκολο.
  11. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος.
  12. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα τυριά και να το αλλάξουμε τελείως, όπως για παράδειγμα φέτα ή ανθότυρο ή να το κάνουμε πιο πλούσιο με τσένταρ ή να βάλουμε κάποιο μπλε τυρί ή κάποιο καπνιστό.
  • Το κοτσάνι του μπρόκολου το φυλάμε για σούπες, ζωμούς, σάλτσες, stir fries ή το τρίβουμε ωμό σε σαλάτες.