Υλικά
για ένα ταψί διαστ. 25x40 εκ.
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 120 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα των φύλλων)
Για την κρέμα
- 8 φλ. γάλα
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 6 αυγά
- 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 2 κ.γ. βανίλια υγρή
Για το σιρόπι
- 3 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. νερό
- χυμό από 1 λεμόνι
Γλυκό, Μοσχάτο Σάμου από την κατηγορία Vins de Liqueurs. Η πρόταση του WSPC: Samos Grand Cru – ΕΟΣ Σάμου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για την κρέμα
- Για το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη και ¾ φλιτζανιού γάλα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Σε κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με τη βανίλια. Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε λίγο καυτό γάλα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Για το γαλακτομπούρεκο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε ένα ταψί διαστάσεων 25x40 εκ. με λίγο βούτυρο και στρώνουμε 6-7 φύλλα, αλειμμένα ένα-ένα καλά με βούτυρο. Τα αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από την κρέμα, αλειμμένα ένα-ένα με βούτυρο. Σπρώχνουμε ή διπλώνουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού με βούτυρο και χαράσσουμε με μαχαίρι σε κομμάτια. Σταματάμε το μαχαίρι λίγο πριν φτάσουμε στην κρέμα.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια του γλυκού πριν το βάλουμε στο φούρνο, για να μην «αρπάξει» το πάνω φύλλο.
- Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στον φούρνο για 20-25 λεπτά και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Για το σιρόπι
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά, για 5-7 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνοντας κουταλιά - κουταλιά το σιρόπι, ζεστό ή χλιαρό.
Για πιο φίνα γεύση στο γλυκό μας, μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ξύσμα λεμονιού.