
Η αλήθεια είναι πως για να πετύχει ο τηγανητός μπακαλιάρος χρειάζεται μεράκι και υπομονή. Αφού, αν συμπεριλάβεις και το ξαλμύρισμα στη διαδικασία, χρειάζεται τουλάχιστον 2 μέρες για να τον φτιάξεις. Έπειτα πρέπει να βρεις ποιο κουρκούτι ταιριάζει στις γεύσεις σου και τέλος να έρθεις αντιμέτωπος με το δύσκολο στάδιο, εκείνο του τηγανίσματος.
Κι όμως, αυτή η διαδικασία είναι που αξίζει τον κόπο, αφού το αποτέλεσμα είναι υπερβολικά νόστιμο και όταν το ψάρι που έχει την τιμητική του καταφτάνει στο τραπέζι με εκείνο το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα, τα ξεχνάς όλα. Το καλύτερο βέβαια είναι πως μπορείς να τον φτιάξεις όπως θες, από αφράτη κροκέτα μέχρι fish and chips, για να κάνεις τη διαφορά. Εννοείται πως η σκορδαλιά συνοδεύει και δεν ακολουθεί απλώς, άλλωστε αν την παραλείψεις χάνεται η μισή νοστιμιά του πιάτου. Μπορείς να τιμήσεις την παράδοση και να επιλέξεις αυθεντική αλιάδα από την Κεφαλονιά ή να παρεκκλίνεις λίγο και να φτιάξεις σκορδαλιά με παντζάρι και αμύγδαλα για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ό,τι τύπος πάντως και να είσαι, το σίγουρο είναι πως την 25η Μαρτίου θα φας μπακαλιάρο σκορδαλιά, μένει μόνο να καταλήξεις στην εκδοχή του.


O μπακαλιάρος-σκορδαλιά του Βασίλη Καλλίδη

Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί

Μπακαλιάρος τηγανητός με τραγανό κουρκούτι βήμα - βήμα

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου βήμα - βήμα

Fish & chips, το αγγλικό street food

Αλιάδα: Η κεφαλονίτικη παραλλαγή της σκορδαλιάς

Εύκολες κροκέτες μπακαλιάρου με μπίρα

Φούξια σκορδαλιά με παντζάρι και αμύγδαλα
