Υλικά
για 1 μεγάλο μπολ
- 3 πατάτες μέτριες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λεμόνι
- 2 κ.σ. ξύδι λευκό
- αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σκορδαλιά με πατάτα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να τσεκάρουμε με ένα πιρούνι πως τρυπιούνται άνετα.
- Αφαιρούμε τις πατάτες από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε μπολ βαθύ. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας χυμό λεμονιού εναλλάξ με ελαιόλαδο και ξύδι, μέχρι να φέρουμε τη σκορδαλιά που ταιριάζει στη γεύση μας.
- Μετά διορθώνουμε την υφή της. Πρέπει να γίνει κάπως μελάτη, όχι όμως νερουλή. Εάν είναι πολύ σφιχτή ρίχνουμε σιγά-σιγά λίγο ζουμί από το βράσιμο της πατάτας, μέχρι να γίνει όπως πρέπει. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι αν είναι απαραίτητο.
- Για εντελώς ανάλαφρο αποτέλεσμα στη σκορδαλιά, προσθέτουμε το σκόρδο στην κατσαρόλα που βράζουμε τις πατάτες, ένα λεπτό πριν σβήσουμε τη φωτιά.
- Αν η σκορδαλιά προορίζεται να συνοδεύσει μπακαλιάρο τηγανητό, κρατάμε τις πέτσες και τα κόκκαλα από το ξαρμύρισμα και ξεψάχνισμα του μπακαλιάρου και τα βράζουμε στο νερό που βράσαμε τις πατάτες για 5'. Αντί για ζωμό πατάτας, χρησιμοποιούμε αυτό τον ζωμό για να αραιώσουμε τη σκορδαλιά.