Όσο διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι νηστίσιμες συνταγές πρωταγωνιστούν στο καθημερινό τραπέζι. Κάποιες από αυτές τις φτιάχνει και ο μοναχός Νικήτας, με καταγωγή από την Κάλυμνο και την Κω, που βρίσκεται στο Άγιο Όρος από νεαρή ηλικία και συγκεκριμένα από τα 19 του χρόνια. Η ζωή του στο Ιερό Κελί της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που ανήκει στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, είναι γεμάτη ευλάβεια και προσευχή, και οι αγαπημένες του ασχολίες πέρα από τη μαγειρική, είναι το μάζεμα χόρτων και βοτάνων και η επαφή με τη φύση. 

Η σχέση του με τη μαγειρική είναι κάτι παραπάνω από στενή, αφού στην πραγματικότητα η καθημερινότητά του είναι αφιερωμένη στις αρμοδιότητες του μάγειρα. 

Γιος ψαρά άλλωστε, γνωρίζει καλά από την πρώτη ύλη της θάλασσας και όχι μόνο, ενώ πριν τη νέα του ζωή στο Άγιο Όρος, είχε περάσει και από διάφορες εργασίες, από την εστίαση, μέχρι τις οικοδομές.

Το πρώτο διακόνημα ήταν γι’ αυτόν βοηθός μάγειρα. Βλέποντας τους παλαιότερους να βάζουν τα ξύλα στη στόφα για να μαγειρέψουν, να ανάβουν πρώτα τα καντήλια και αφού απαγγείλουν απολυτίκια της Παναγίας και του Αγίου Ευφρόσυνου να ξεκινούν την προετοιμασία του μαγειρέματος κατάλαβε ότι ήθελε να μετέχει στη διαδικασία. 

Η υπομονή, η αγάπη και η καρτερικότητα για να γίνει ένα φαγητό ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του. Και από τότε, η μαγειρική είναι για εκείνον καθημερινότητα, αλλά και αφοσίωση, και μέλημά του είναι να αντιπροσωπεύει την παράδοση, μέσα από το φαγητό που ετοιμάζει, καθώς και να βοηθήσει στο να παραμείνει ζωντανή.

Στην κουζίνα του στο Μοναστήρι μαγειρεύει τόσο για τους μοναχούς, όσο και για τους επισκέπτες, με αγάπη και μεράκι. Επειδή η πρώτη ύλη έχει μεγάλη σημασία, εκτός από τη μαγειρική, έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο κήπο, όπου καλλιεργεί ποικιλία λαχανικών και οπωροφόρων δέντρων, οι καρποί των οποίων μπαίνουν βεβαίως στις συνταγές του. 

Τα μυστικά των Αγιορείτικων συνταγών βέβαια δεν τα κρατά για τον εαυτό του, αλλά φροντίζει να τα διαδίδει και εκτός των τειχών, μέσα από το κανάλι Ιερό Κελί Παναγία Πορταΐτισσα στο Youtube, αλλά και από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Αγιορείτικες παραδοσιακές συνταγές», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαΐτης. 

Οι συνταγές που μοιράζεται με το κοινό είναι οι περισσότερες νηστίσιμες και απλές συνταγές με παραδοσιακά υλικά. Πολλές από αυτές βασίζονται στα θαλασσινά, από χταπόδι με ραδίκια και μάραθο, μέχρι μπακαλιάρο και γαριδόσουπα, ενώ δεν λείπουν και τα όσπρια, όπως τα λεμονάτα ρεβίθια, αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως τα σαλιγκάρια.