Το κουρκούτι είναι απαραίτητη προϋπόθεσή για τον τηγανητό μπακαλιάρο, όσο και για τα τηγανητά λαχανικά, όπως τα τραγανά κολοκυθάκια, και άχ, αυτά τα onion rings, παρεπιπτόντως. Αν έχεις βαρεθεί την απλή και κλασική συνταγή, τότε εδώ σου έχουμε όχι ένα, αλλά επτά διαφορετικά κουρκούτια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε αλμυρές, αλλά και γλυκές συνταγές. 

Προετοιμασία για όλους τους χυλούς: 5-10’

Κουρκούτι με κίτρινο αλεύρι και μπίρα από την Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 100 γρ. αλεύρι κίτρινο από σκληρό σιτάρι για ζυμωτό ψωμί
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml μπίρα
  • 1 κ.γ μπέικιν παουντερ
  • 1 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κίτρινο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικινγκ πάουντερ, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. 
  2. Μπορούμε αν θέλουμε να το αρωματίσουμε με κάποιο επιπλέον μπαχαρικό όπως κίμινο, καπνιστή πάπρικα, τριμμένο κόλιανδρο. 
  3. Σιγά-σιγά προσθέτουμε την μπίρα ενώ ανακατεύουμε με σύρμα.

Tips

  • Η περισσότερη γλουτένη που περιέχει το κίτρινο αλεύρι, κάνει το κουρκούτι πιο ελαστικό και το βοηθά να κρατήσει το σχήμα του, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πιο ανθεκτική και τραγανή κρούστα, πράγμα το οποίο αποτρέπει την απορρόφηση λαδιού κατά το τηγάνισμα. 

Κουρκούτι κλασικό με σόδα από τον Βασίλη Καλλίδη 

Αναμονή: 2-3 ώρες

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 1,5-2 κουτάκια σόδα αναψυκτικό, παγωμένα 
  • 1 κ.γ. αλάτι

Διαδικασία 

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά για το κουρκούτι 2-3 ώρες πριν το τηγάνισμα. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, αντιθέτως, ανακατεύουμε ελάχιστα το μείγμα με δύο πιρούνια. Αν μείνουν σβώλοι από αλεύρι, μέσα στο κουρκούτι, ακόμη καλύτερα. 
  2. Το κρατάμε στο ψυγείο να είναι αρκετά κρύο. Αλλιώς, μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη 1 ώρα πριν το τηγάνισμα.

Κουρκούτι τεμπούρα από την Ιωάννα Σταμούλου

Γαρίδες τεμπούρα

Ασιατικές γαρίδες τεμπούρα

Αναμονή: 30’

Υλικά

  • 250 γρ. σόδα πολύ παγωμένη (αναψυκτικό) ή νερό
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 85 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουρ και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. 
  2. Ύστερα προσθέτουμε σταδιακά τη σόδα, ανακατεύοντας με το σύρμα. 
  3. Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα το αυγό και αφήνουμε τον χυλό στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. 

Κουρκούτι με ρυζάλευρο και μπαχαρικά από την Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. ρυζάλευρο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κίμινο τριμμένο
  • ½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή το προσαρμόζουμε ανάλογα με το πόσο πικάντικο μας αρέσει)
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. σπόροι κόλιανδρου τριμμένοι
  • ½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 240 ml ανθρακούχο νερό κρύο ή μπίρα

Διαδικασία 

  1. Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. 
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το ανθρακούχο νερό ή την μπύρα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να έχουμε έναν λείο και σχετικά πηχτό χυλό.

Κουρκούτι για fish n chips από την Καρολίνα Δωρίτη

fish n chips

Τα τραγανά και λαχταριστά fish n chips

Υλικά

  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το πρώτο αλεύρωμα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ.γ. πάπρικα (προαιρετικά)
  • 240 ml  ανθρακούχο νερό παγωμένο (ή μπίρα)
  • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα 

Διαδικασία 

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την πάπρικα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το ανθρακούχο νερό ή την μπίρα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να έχουμε έναν λείο και σχετικά πηχτό χυλό.

 

Κουρκούτι με μουστάρδα από την Ιωάννα Σταμούλου

Αναμονή: 30’- 2 ώρες

Yλικά 

  • 250 γρ. μπίρα κρύα
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία 

  1. Βάζουμε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά την μπίρα, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη.
  2. Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα τη μουστάρδα και αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να τον χρειαστούμε.
  3. Αφήνουμε τα κομμάτια του ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου να στραγγίσουν καλά σε σουρωτήρι και τα αλευρώνουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές.
  4. Ύστερα τα βουτάμε στο κρύο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά.

Κουρκούτι με ζάχαρη και κανέλα από την Αμαρυλλίς Τσέγκου 

Μήλα τηγανητά

Μήλα τηγανητά με το κουρκούτι μπίρας, ζάχαρης, κανέλας

Υλικά

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 ml μπίρα (κατά προτίμηση lager ή pilsner)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα 
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)

Διαδικασία 

  1. Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το αυγό.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά την μπίρα και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο και ελαφρύ κουρκούτι. Αν θέλουμε πιο πλούσιο κουρκούτι, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.