
Υλικά
για ένα μεγάλο μπολ
- 250 γρ. ψωμί χωριάτικο χωρίς την κόρα, ζυγισμένο μετά το καθάρισμα
- 1-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, ανάλογα πόσο δυνατή τη θέλουμε
- 150 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
- 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 30-40 γρ. ξύδι λευκό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και μετά από 10 λεπτά το στύβουμε με το χέρι.
- Αφαιρούμε τις φύτρες από το σκόρδο, το ρίχνουμε στο μπλέντερ και το λιώνουμε με λίγο από το λάδι.
- Ξεκινάμε να προσθέτουμε το ψωμί σε δόσεις, εναλλάξ με αραβοσιτέλαιο και διατηρούμε το χτύπημα.
- Στο τέλος ρίχνουμε εναλλάξ το ελαιόλαδο και το ξύδι. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
- Η σκορδαλιά πρέπει να είναι λεία και αφράτη, όχι πολύ σφιχτή. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και τη διατηρούμε στο ψυγείο καλά κλεισμένη. Τη σερβίρουμε στο τραπέζι σε μικρές ποσότητες σαν συνοδευτικό.
Για να δώσουμε πολύ πιο ενδιαφέρουσα γεύση στη σκορδαλιά μας μπορούμε να της προσθέσουμε 75 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια, τα οποία θα ρίχνουμε και θα πολτοποιούμε σε δόσεις και εναλλάξ με το μουλιασμένο ψωμί.