Υλικά
  • 3 πατάτες μέτριες
  • πέτσες και κόκκαλα από παστό και ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο  
  • 2-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (ανάλογα πόσο έντονη τη θέλουμε)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο και λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια μέσα σε αλατισμένο νερό, μέχρι να τις δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι και να τρυπιούνται εύκολα.
  2. Αφαιρούμε τις πατάτες από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε βαθύ μπολ για να κρυώνουν.
  3. Στο νερό που βράσαμε τις πατάτες, προσθέτουμε τις πέτσες και τα κόκκαλα που έχουμε αφαιρέσει από τον μπακαλιάρο και τα βράζουμε για 10’. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό στην άκρη. 
  4. Όταν κρυώσουν οι πατάτες, τις λιώνουμε με πιρούνι και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας χυμό λεμονιού εναλλάξ με ελαιόλαδο, ζωμό από τον μπακαλιάρο και ξύδι, μέχρι να φέρουμε την αλιάδα στη γεύση μας.
  5. Ελέγχουμε την υφή της, η οποία πρέπει να είναι μαστιχωτή και κάπως μελάτη, αλλά όχι πολύ υγρή. Αν είναι σφιχτή, προσθέτουμε έξτρα ζωμό μπακαλιάρου και επιπλέον αλάτι, αν είναι απαραίτητο.
  6. Σερβίρουμε την αλιάδα σε μπολ, κάνοντας μερικά αυλάκια στην επιφάνειά της με ένα κουτάλι και προσθέτοντας μέσα σε αυτά λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Η αλιάδα είναι μια έντονα σκορδάτη σάλτσα που πολλοί αποφεύγουν γιατί τους πειράζει στο στομάχι. Αν θέλουμε να της αφαιρέσουμε την αψάδα και να την κάνουμε πολύ απαλή, ώστε να μπορούν να την απολαύσουν όλοι, κάνουμε το εξής: 2’ πριν βράσουν οι πατάτες προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση. Ύστερα τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν μαζί με τις πατάτες πριν συνεχίσουμε όπως περιγράφεται στην εκτέλεση της συνταγής.