Συνοδεύει τέλεια ψάρια, λαχανικά, ακόμα και σκέτο ψωμί και είναι ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τις παραδοσιακές γεύσεις αλλά θέλουν να τους προσθέσουν και κάτι το ξεχωριστό. Ασφαλώς είναι μια εναλλακτική επιλογή συνοδευτικού για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Υλικά
  • 100 γρ. αμύγδαλα άσπρα ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 230 γρ. παντζάρι βρασμένο, καθαρισμένο και καλά στραγγισμένο 
  • 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 κ.σ. ξύδι 
  • 160 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη φούξια σκορδαλιά με παντζάρι και αμύγδαλα, πρώτα βράζουμε τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται με ευκολία. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. 
  2. Μουλιάζουμε το ψωμί σε κρύο νερό και καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε τηγανάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Αφού κρυώσουν τα τρίβουμε στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. 
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα λιώνουμε όλα μαζί να γίνουν σαν πάστα. Προσθέτουμε το κομμένο παντζάρι και τα κάνουμε όλα κρέμα. 
  4. Στραγγίζουμε καλά το ψωμί και το προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το ξύδι, αλάτι και λίγο πιπέρι. Πολτοποιούμε καλά. 
  5. Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει το μείγμα μας αλοιφή. Τέλος, διορθώνουμε με αλατοπίπερο, αν χρειάζεται και αποθηκεύουμε τη σκορδαλιά στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο. 
  6. Σερβίρουμε τη σκορδαλιά σαν συνοδευτικό με τηγανητό φρέσκο ή παστό μπακαλιάρο ή άλλο ψάρι όπως γαλέος. Επίσης, ταιριάζει με τηγανητά μύδια, καλαμαράκια και άλλα θαλασσινά. Συνοδεύει βραστά ή τηγανητά λαχανικά όπως κολοκυθάκια και πατάτες, ενώ μπορούμε να τη σερβίρουμε και ως ντιπ με ωμά λαχανικά, κριτσίνια και κράκερ.

Καλό είναι να έχουμε τα υλικά μας έτοιμα από πριν όπως τα αμύγδαλα καβουρντισμένα και τα παντζάρια βρασμένα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα βρασμένα στον ατμό παντζάρια. Ακόμα και τη σκορδαλιά μπορούμε να την έχουμε ετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα.