Η 25η Μαρτίου για τους Έλληνες είναι ταυτόχρονα θρησκευτική και εθνική γιορτή με το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι να έχει ως κύριο φαγητό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Αυτός ο συνδυασμός έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και χαρακτηρίζεται εθνικό μας φαγητό. Τα φιλέτα του παστού μπακαλιάρου αφού υποστούν ξαλμύρισμα τοποθετούνται στο κουρκούτι, ένα παχύρρευστο μείγμα με βάση το αλεύρι και τηγανίζονται για να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα. Το απόλυτο συνοδευτικό του είναι η σκορδαλιά, που περιέχει σκόρδο, ψωμί ή πατάτα, λάδι και καρύδια, χτυπημένα όλα μαζί σε ένα ομοεγενοποιημένο μείγμα με κρεμώδη υφή. Ποια όμως θα ήταν τα ιδανικά κρασιά για το εθνικό μας πιάτο;
Το κύριο χαρακτηριστικό του φαγητού είναι φυσικά το ψάρι και το λευκό χρώμα, άρα οδηγούμαστε στα σίγουρα σε λευκό κρασί. Το τηγάνισμα έχει δώσει αρκετά λιπαρά, αρά θα ζητήσουμε κρασί με ψηλή οξύτητα. Η σκορδαλιά δίνει σίγουρα εντάσεις αρά είτε θα επιλέξουμε κάποιο κρασί με γευστική ένταση για να την ισορροπήσει ή ένα κρασί με φρεσκάδα που θα καθαρίζει και θα αναζωογονεί το στόμα μας.
Εφόσον όμως μιλάμε για ένα τόσο ελληνικό πιάτο, θα ήταν ιδανικό να ακολουθήσουμε τον «κανόνα» του τόπου επιλέγοντας ένα κρασί που παράγεται στη χώρα μας. Η ρετσίνα λοιπόν, με την αψάδα και τα αρώματα από το ρετσίνι θα ισορροπήσει με άνεση την ένταση του σκόρδου. Η Ντεμπίνα με τη λεμονάτη οξύτητα και τη φρεσκάδα θα σβήσει τη λιπαρότητα, θα αναζωογονεί το στόμα από τα έντονα αρώματα του σκόρδου ενώ η ορυκτή της αλατότητα θα ισορροπεί την αλμυρή γεύση του μπακαλιάρου.
Τέλος, ένα αφρώδες από Μοσχοφίλερο θα διευρύνει την αρωματική παλέτα με ανθικές νύξεις και ο αφρισμός του θα καθαρίζει το στόμα μας από την τραγανή κρούστα που έχει δημιουργήσει το κουρκούτι.