Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 1: Πρώτα αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού.

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 2: Μουλιάζουμε την ψίχα ψωμιού σε νερό.

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 3: Σε πολυκόφτη αλέθουμε τα καρύδια.

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 4: Στη συνέχεια προσθέτουμε το λευκό σκόρδο. 

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 5: Προσθέτουμε το μαύρο σκόρδο και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 6: Προσθέτουμε το στραγγισμένο ψωμί. 

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 7: Ρίχνουμε το ξίδι.

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 7: Συμπληρώνουμε με λίγο αλάτι.

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 8: Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο.

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 9: Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό για πιο βελούδινη υφή.

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 9: Ρίχνουμε και λίγο μέλι στη συνταγή για να εξισορροπήσουμε τις γεύσεις και να δώσουμε μια αρωματική γλυκιά νότα.

 

Σκορδαλιά μαύρου σκόρδου

Βήμα 11: Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε με τηγανητό μπακαλιάρο.

 

Υλικά
  • 3 σκελίδες μαύρο σκόρδο, καθαρισμένο
  • 50 γρ. καρύδια
  • 2-3 σκελίδες λευκό σκόρδο, πολτοποιημένες (προαιρετικά, για περισσότερη ένταση)
  • 150 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού 
  • 180 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο  
  • 2 κ.σ. ξίδι λευκό 
  • 2-3 κ.γ. μέλι, θυμαρίσιο ή ανθέων 
  • 2-3 κ.σ. νερό, αν χρειαστεί, για την υφή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σκορδαλιά μαύρου σκόρδου, πρώτα αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού.
  2. Μουλιάζουμε την ψίχα ψωμιού σε νερό και τη στύβουμε καλά.
  3. Σε πολυκόφτη, αλέθουμε τα καρύδια μέχρι να τριφτούν.
  4. Προσθέτουμε το λευκό σκόρδο και χτυπάμε. 
  5. Προσθέτουμε το μαύρο σκόρδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.
  6. Προσθέτουμε το στραγγισμένο ψωμί. 
  7. Προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλάτι.
  8. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αποκτήσει η σκορδαλιά βελούδινη υφή.  
  9. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό για πιο βελούδινη υφή και το μέλι για να εξισορροπήσουμε τη γεύση.
  10. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι, αν χρειάζεται.
  11. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε με τηγανητό μπακαλιάρο, λαχανικά ή ψωμί.
  12. Αποθηκεύουμε τη σκορδαλιά στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο.

Τη σκορδαλιά μπορούμε να την έχουμε ετοιμάσει νωρίτερα ή από την προηγούμενη ημέρα για να δέσουν καλύτερα τα αρώματά της.