
Υλικά
- 3 σκελίδες μαύρο σκόρδο, καθαρισμένο
- 50 γρ. καρύδια
- 2-3 σκελίδες λευκό σκόρδο, πολτοποιημένες (προαιρετικά, για περισσότερη ένταση)
- 150 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
- 180 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι λευκό
- 2-3 κ.γ. μέλι, θυμαρίσιο ή ανθέων
- 2-3 κ.σ. νερό, αν χρειαστεί, για την υφή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σκορδαλιά μαύρου σκόρδου, πρώτα αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού.
- Μουλιάζουμε την ψίχα ψωμιού σε νερό και τη στύβουμε καλά.
- Σε πολυκόφτη, αλέθουμε τα καρύδια μέχρι να τριφτούν.
- Προσθέτουμε το λευκό σκόρδο και χτυπάμε.
- Προσθέτουμε το μαύρο σκόρδο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.
- Προσθέτουμε το στραγγισμένο ψωμί.
- Προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλάτι.
- Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αποκτήσει η σκορδαλιά βελούδινη υφή.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό για πιο βελούδινη υφή και το μέλι για να εξισορροπήσουμε τη γεύση.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι, αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε με τηγανητό μπακαλιάρο, λαχανικά ή ψωμί.
- Αποθηκεύουμε τη σκορδαλιά στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο.
Τη σκορδαλιά μπορούμε να την έχουμε ετοιμάσει νωρίτερα ή από την προηγούμενη ημέρα για να δέσουν καλύτερα τα αρώματά της.