Οι - από πολλούς - παρεξηγημένες μπάμιες ευδοκιμούν ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Μεσόγειο, όπου μπορούμε να τις αγοράσουμε φρέσκιες μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Συγγενείς με τον ιβίσκο, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μπάμιας, οι οποίες κυρίως διαφέρουν στο μέγεθος, το χρώμα αλλά και τη γεύση. Στην Ελλάδα οι μπάμιες είναι μικρές και πράσινες, ενώ έχουν μια υπέροχη γλυκιά γεύση όταν μαγειρευτούν σωστά. Τις βρίσκουμε εύκολα σε λαϊκές αγορές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ όταν είναι στην εποχή τους.
Πως μαγειρεύονται
Στην Ελλάδα οι μπάμιες συνήθως μαγειρεύονται λαδερές με ντομάτα, κρεμμύδι και σκόρδο, είτε στην κατσαρόλα είτε στον φούρνο. Συχνά συνδυάζονται με κρέας και ειδικά κοτόπουλο, αλλά και με ψάρι όπως ο ροφός και η σφυρίδα και αυτά τα φαγητά είναι πραγματικά μοναδικά σε γεύση και νοστιμιά!
Επιπλέον, όταν είναι μικρές γίνονται υπέροχες στο τηγάνι, ενώ μπορείς να τις κάνεις τουρσί για τέλειο τσιπουρομεζέ. Παλαιότερα πάλι, συνήθιζαν να τις αποξηραίνουν στον ήλιο για να τις συντηρούν για τον χειμώνα, ενώ πλέον συνήθως καταψύχονται.
Τα οφέλη της μπάμιας για την υγεία
Πρόκειται για λαχανικό πολύ χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην υγεία της πέψης και του εντέρου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των ιστών.
Είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, Α και Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και τη σωστή πήξη του αίματος. Το φολικό οξύ (βιταμίνη B9) που περιέχουν, είναι σημαντικό για την υγεία των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη, καθώς συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως οι φλαβονοειδείς ενώσεις, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες.
Πως να επιλέξεις φρέσκιες μπάμιες
Οι καλύτερες μπάμιες είναι οι μικρές έως μεσαίου μεγέθους. Οι πολύ μεγάλες τείνουν να είναι πιο σκληρές και ινώδεις, ενώ οι μικρότερες είναι πιο τρυφερές και γλυκές. Το χρώμα τους πρέπει να είναι ζωηρό πράσινο, η υφή τους να είναι λεία, τρυφερή και το χνούδι τους απαλό. Όταν τις πιέσεις απαλά, πρέπει να είναι σφιχτές αλλά όχι σκληρές.
Απόφυγε τις μπάμιες με σημάδια ή σκούρες κηλίδες, που υποδηλώνουν ότι δεν είναι φρέσκιες ή έχουν αρχίσει να σαπίζουν, καθώς και όσες είναι μαλακές ή ζαρωμένες που είναι πιθανόν παλιές.
Πώς τις συντηρείς φρέσκιες στο ψυγείο
Όταν είναι φρέσκιες οι μπάμιες μπορείς να τις διατηρήσεις στο ψυγείο σε καλή κατάσταση για 3-5 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, δεν τις καθαρίζεις, ούτε τις πλένεις και φροντίζεις να είναι τελείως στεγνές για να μην αναπτυχθεί μούχλα. Τις τυλίγεις σε καθαρή πετσέτα ή τις κλείνεις σε χάρτινη σακούλα ή δοχείο με χαλαρό κλείσιμο, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί λίγος αέρας. Αν τις έχεις σε πλαστική σακούλα τότε φροντίζεις να την αφήσεις ελαφρώς ανοικτή για να αποφύγεις την υγρασία.
Πως να τις καθαρίσεις
Μπορεί να πει κανείς ότι το καθάρισμά τους είναι ένα είδος διαλογισμού. Αν το δεις έτσι γίνεται αμέσως ευχάριστο!
Πρώτα, λοιπόν, τις πλένεις καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Είναι καλύτερο να τις πλένεις ολόκληρες πριν καθαριστούν, ώστε να μην απελευθερωθεί η βλέννα. Τις στραγγίζεις καλά και τις στεγνώνεις με πετσέτα.
Με ένα μικρό, και κοφτερό μαχαίρι, κόβεις περιμετρικά γύρω από το κοτσάνι της μπάμιας, αφαιρώντας τον εξωτερικό φλοιό, αλλά διατηρώντας το κωνικό του σχήμα. Σαν να ξύνεις μύτη μολυβιού. Απόφυγε να κόψεις τελείως το κοτσάνι της ή να φανούν οι μικρές τρυπίτσες της, γιατί από εκεί απελευθερώνεται η βλέννα και δεν το θέλεις αυτό.
Πως τις προετοιμάζεις για μαγείρεμα
Πολλοί δεν προτιμούν τις μπάμιες λόγω της υφής και της βλέννας που συχνά βγάζουν στο μαγείρεμα. Υπάρχει όμως τρόπος για να τις προετοιμάσεις σωστά για να μη λιώνουν ή να μην αποκτήσουν κολλώδη υφή.
Αφού καθαρίσεις τις μπάμιες, τις αδειάζεις σε ταψί, τις ανακατεύεις με ξύδι και αλάτι και τις βγάζεις έξω να λιαστούν για περίπου 1 ώρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τις αφήνεις απλά σε κάποιο φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι, να μείνουν στο ξύδι και το αλάτι. Ένας ακόμα τρόπος είναι να τις βάλεις στο φούρνο στους 130°C για 30 λεπτά.
Αυτή η προετοιμασία με το ξύδι και το αλάτι είναι πολύ σημαντική, καθώς βοηθάει να στεγνώσει η βλέννα τους και να έχουν καλύτερη υφή και πιο γλυκιά γεύση όταν μαγειρευτούν. Η αναλογία για 1 κιλό μπάμιες είναι 60-70 ml ξύδι (ιδανικά από κόκκινο κρασί) και 1 κ.σ. αλάτι.
Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής τις ξεπλένεις για να αφαιρέσεις το περιττό ξύδι και αλάτι, τις στραγγίζεις και τις στεγνώνεις και πάλι πολύ καλά.
Πως καταψύχονται σωστά οι μπάμιες
Αφού ακολουθήσεις την παραπάνω διαδικασία με το ξύδι, ετοιμάζεις ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Ζεματίζεις τις μπάμιες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά, τις στραγγίζεις και τις ρίχνεις αμέσως στο μπολ με τα παγάκια, ώστε να κρυώσουν και να αποκτήσουν και πάλι ζωηρό χρώμα. Τις στεγνώνεις καλά σε πετσέτες και τις μοιράζεις σε σακουλάκια τροφίμων με ζιπ ειδικά για κατάψυξη ή σε δοχεία τα οποία κλείνουν αεροστεγώς. Φροντίζεις να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από τις σακούλες ή τα δοχεία πριν τα κλείσεις.
Οι μπάμιες διατηρούνται στην κατάψυξη για 10-12 μήνες. Σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι οι κατεψυγμένες μπάμιες δεν πρέπει να αποψύχονται, αλλά μαγειρεύονται παγωμένες για καλύτερο σχήμα και υφή.