
Οι τρυφερές μπάμιες, με την κατάλληλη προετοιμασία γίνονται απολαυστικά γλυκές και χωρίς βλέννα, η οποία πολλές φορές είναι ο λόγος που οι περισσότεροι δεν τις προτιμούν. Μαγειρεμένες σωστά, σε μια αρωματική σάλτσα ντομάτας, οι μπάμιες συμπληρώνουν τέλεια το ζουμερό κοτόπουλο.
Κάθε μπουκιά αποπνέει τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτη γεύσεις και χρώματα. Το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για κυριακάτικες οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Πώς επιλέγουμε τις μπάμιες
Φρέσκιες μπάμιες βρίσκουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά η συνταγή γίνεται υπέροχη και με κατεψυγμένες, για να μπορούμε να τη φτιάχνουμε όλο τον χρόνο. Όταν αγοράζουμε φρέσκες μπάμιες κοιτάμε να επιλέγουμε μικρές σε μέγεθος, μέχρι περίπου 7 εκ., και τρυφερές. Οι μεγαλύτερες τείνουν να είναι πιο σκληρές και ινώδεις, αλλά και με περισσότερα σπόρια άρα και βλέννα.
Επίσης, οι μπάμιες μας πρέπει να έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα και σφιχτή υφή. Αποφεύγουμε εκείνες που έχουν κίτρινα ή μαύρα σημάδια, καθώς αυτό δείχνει ότι είναι υπερώριμες ή έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Το ίδιο ισχύει και για τις μπάμιες που έχουν πολλή υγρασία και έχουν αρχίσει εξωτερικά να κολλάνε.
Αν είναι φρέσκιες οι μπάμιες, τις προετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ και τις στεγνώνουμε καλά. Αν είναι κατεψυγμένες, τις μαγειρεύουμε παγωμένες απευθείας από την κατάψυξη ακολουθώντας τα ίδια βήματα.
Όσο για το κοτόπουλο, φροντίζω να επιλέγω ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό. Το κόβω σε μερίδες για πιο γρήγορο και ομοιόμορφο ψήσιμο.
- 1 κοτόπουλο (περίπου 1½ κιλό), κομμένο σε 6 ή 8 μερίδες
- 1 κιλό μπάμιες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες και ζουμερές, ξεφλουδισμένες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
- 2 φύλλα δάφνης
- 180 ml ελαιόλαδο
- 50 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. μαντζουράνα ή ρίγανη ξερή
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ρομπόλα από την Κεφαλονιά με αρώματα μανταρινιού, γκρέιπφρουτ και μήλου, τραγανή οξύτητα και πλούσια επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Vino Di Sasso - Sclavos Wines
- Για το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, πρώτα στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε.
- Κόβουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες σε μικρά καρέ και φυλάμε όλα τους τα ζουμιά μαζί.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή φαρδιά πλασωτέ κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο χωρίς ζουμιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο σκεύος με το ζεστό λάδι που περίσσεψε από το κοτόπουλο, ρίχνουμε τις μπάμιες και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά, μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο λάδι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
- Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια και έπειτα σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες με τα ζουμιά τους και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε τη δάφνη, τη μαντζουράνα, λίγο αλατοπίπερο, 50 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά. Μισοκλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ταψί τις μπάμιες με όλη τη σάλτσα τους. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στο ταψί και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο από πάνω για να σφραγίσει καλά.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί ψησίματος, περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30-40 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει το φαγητό ωραίο χρώμα, να πιει τα περισσότερα υγρά και να καραμελώσει.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί εκτός φούρνου για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.