Υλικά
  • 1 κιλό μπάμιες
  • 30 ml ξύδι
  • ½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε χοντρές φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 ντομάτες φρέσκιες σε κυβάκια ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ροζέ, Σιδερίτης με κομψά αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και κεράσι, βιολέτα και ελαφρές βοτανικές νύξεις. Η πρότασή του WSPC: Petit Fleur - Οινοποιείο Παρπαρούση

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για να φτιάξουμε τις μπάμιες λαδερές στην κατσαρόλα, πρώτα τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε. Με κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε το κεφαλάκι τους αφαιρώντας προσεκτικά το δέρμα και το κοτσάνι τους, αφήνοντας στο τέλος έναν κώνο. Προσοχή, δεν πρέπει να τρυπήσουμε το κεφαλάκι τους.
  2. Απλώνουμε τις μπάμιες σε ταψί, αλατίζουμε και ραντίζουμε με το ξύδι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα.
  3. Βάζουμε τις μπάμιες σε πλατιά κατσαρόλα και τις σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για 5’, κουνώντας την κατσαρόλα συχνά. Αυτό που θέλουμε είναι να τις στεγνώσουμε όσο γίνεται. Τις βγάζουμε στην άκρη.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Όταν γίνει διάφανο ρίχνουμε μέσα το σκόρδο, την πιπεριά και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον φέρνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι με προσοχή γιατί είναι ήδη αλατισμένες οι μπάμιες, πιπέρι, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ½ φλ. νερό.
  6. Επιστρέφουμε τις μπάμιες στην κατσαρόλα, κουνάμε να ανακατευτούν στη σάλτσα και μετά την πρώτη δυνατή βράση, μισοσκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για 40 λεπτά περίπου, κουνώντας το για να μην κολλήσει και ελέγχοντας συχνά μήπως χρειαστεί έξτρα υγρά.
  7. Όταν βράσουν οι μπάμιες και μείνει το φαγητό μόνο με τη σάλτσα και το λάδι του, αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  8. Σερβίρουμε το φαγητό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αν δεν μπορούμε να αφήσουμε τις μπάμιες στον ήλιο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C και μετά τον σβήνουμε. Βάζουμε μέσα το ταψί με τις αλατισμένες μπάμιες και το ξύδι για 1 ώρα να στεγνώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα του φαγητού, έτσι ώστε όταν είναι έτοιμες οι μπάμιες να τις προσθέσουμε στην κατσαρόλα να μαγειρευτούν.