Το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, είναι ευκαιρία να αγοράσετε μεγάλες ποσότητες και να ετοιμάσετε βάζα με σάλτσα ντομάτας που θα δίνουν ξεχωριστή γεύση στα φαγητά σας όλο τον χρόνο.

Μοναστηριακή σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά

Μοναστηριακή σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά

Βασικό συστατικό αυτής της σάλτσας είναι το κύμινο, το οποίο πρέπει να προστεθεί με βάση το πόσο έντονο το θέλει ο καθένας στη γεύση του. Δεν πρέπει όμως να το παραλείψετε.

Μοναστηριακή σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά

Σημειώστε επίσης ότι για κάθε κιλό ντομάτας, παίρνουμε περίπου ½ κιλό σάλτσα.

Υλικά

για περίπου 3 lt σάλτσα

  • 5 κιλά ντομάτες ώριμες
  • 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι λευκό
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • ½ κ.σ. πιπέρι
  • 1½ - 2 κ.σ. κύμινο
  • ½ κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. κουρμουμά
  • ½ κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1½ κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 πιπεριές πράσινες
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μοναστηριακή σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά πλένουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε για 15 λεπτά σε μία λεκάνη με νερό και το ξύδι.
  2. Στη συνέχεια, τις κόβουμε στα τέσσερα, τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
  3. Βάζουμε στον πολυκόφτη το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τις πιπεριές και χτυπάμε καλά. Θέλουμε να τα ψιλοκόψουμε αλλά να μην λιώσουν τελείως.
  4. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να βγάλει όλα τα υγρά της και να πήξει ελαφρά.
  5. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό, τοποθετούμε μία καθαρή πετσέτα στον πάτο και βάζουμε μέσα καθαρά και ανοιχτά τα βάζα και τα καπάκια τους. Αφού βράσει, σε χαμηλή φωτιά το νερό, αφήνουμε για 12 λεπτά και στη συνέχεια γεμίζουμε προσεκτικά μέχρι επάνω με την σάλτσα. Κλείνουμε προσεκτικά τα καπάκια και αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά στο νερό που βράζει.
  6. Φυλάμε τα βάζα σε σκοτεινό μέρος. Όταν ανοιχτεί το βάζο ρίχνουμε στην επιφάνειά του λίγο ελαιόλαδο και διατηρούμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.