Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 500 γρ. κιμά με λίγο λιπάκι (μείγμα σπάλα και λάπα)
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα burgers
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ζυμώνουμε και ψήνουμε τα μπιφτέκια
- Για τα burgers του Halloween ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλδαο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν οι άκρες του.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με τη σάλτσα σόγιας, το κρεμμύδι με το λάδι του και ανάλογο πιπέρι.
- Ζυμώνουμε ελαφρά, χωρίζουμε το μείγμα στα τέσσερα και πλάθουμε σε μπάλες.
- Βάζουμε στη φωτιά το αντικολλητικό τηγάνι να κάψει πολύ καλά και αφού πιέσουμε τις μπάλες του κιμά να γίνουν πλακέ μπιφτέκια, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι για 2 λεπτά, να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά τους.
- Ύστερα τα γυρίζουμε από την άλλη, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά, περίπου στο μισό. Αφήνουμε τα μπιφτέκια να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά και να ψηθούν ως μέσα.
- Κόβουμε τις φέτες του τυριού στη μέση και τοποθετούμε 4 κομμάτια πάνω σε κάθε μπιφτέκι, με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζονται τριγωνικές μύτες τριγύρω του.
- Βγάζουμε τα μπιφτέκια με το τυρί από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σκαλίζουμε τα ψωμάκια
- Χωρίζουμε τα ψωμάκια στη μέση. Στο επάνω μέρος, με μαχαίρι χαράζουμε προσεκτικά στην πλαϊνή τους πλευρά δυο τρίγωνα, το ένα δίπλα στο άλλο, σαν μάτια σκαλιστής κολοκύθας.
- Αδειάζουμε τα ματάκια εσωτερικά από ψίχα.
- Ψήνουμε το κάτω μέρος από τα ψωμάκια.
Στήνουμε τα burgers
- Αλείφουμε το κάτω μέρος των ψωμιών με μείγμα από μαγιονέζα και μουστάρδα και ακουμπάμε πάνω τους από ένα κομμάτι κατσαρό μαρούλι.
- Συνεχίζουμε με μια φέτα ντομάτας, μια ροδέλα κρεμμυδιού και μπόλικη κέτσαπ σε κάθε ψωμάκι. Από πάνω τοποθετούμε τα μπιφτέκια με το τυρί και καλύπτουμε με τα ψωμάκια που έχουμε σκαλίσει.
- Κάνουμε από μία μικρή τρυπούλα στα επάνω ψωμάκια και στερεώνουμε εκεί τα κοτσάνια πιπεριάς.
- Στερεώνουμε τα burgers με καλαμάκια για σουβλάκι που έχουμε προηγουμένως κόψει στο κατάλληλο ύψος, έτσι ώστε να ξεπερνούν ελάχιστα το ύψος των burger και τα σερβίρουμε αμέσως.
Ιωάννα Σταμούλου