Υλικά
  • 1 κολοκύθα μέτρια (περίπου 1.5 κιλό)
  • ½ κ.σ. κανέλα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 πράσο κομμένο σε χοντρά κομμάτια (το λευκό μέρος μόνο)
  • 2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
  • 2 καρότα κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 1½ κ.σ. κάρι σε σκόνη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 lt νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. γεμάτη ξύσμα από τζίντζερ φρέσκο
  • 1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη διακόσμηση

  • 200 ml κρέμα γάλακτος μαγειρικής

Viognier με αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου, νότες βανίλιας, πλούσια δομή και επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: Viognier Κτήμα Παλυβού

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την κολοκυθόσουπα του Halloween προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί.
  2. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες μαζί με τη φλούδα της (σαν πεπόνι) και αραδιάζουμε τις φέτες στο ταψί.
  3. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με την κανέλα, ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  4. Στο μεταξύ σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα και το σκόρδο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ευρύχωρη κατσαρόλα, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  5. Προσθέτουμε το κάρι και το φέρνουμε μερικές βόλτες μαζί με τα λαχανικά, να «ξυπνήσουμε» τα αρώματά του.
  6. Ύστερα ρίχνουμε το νερό ή τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σούπα για τουλάχιστον 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  7. Στο μεταξύ βγάζουμε και την κολοκύθα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν της αφαιρέσουμε τη φλούδα και την κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  8. Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτουμε το βούτυρο και την ψημένη κολοκύθα στην κατσαρόλα με τη σούπα και την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ να γίνει βελούδινη αλλά όχι πολύ πηχτή. Ίσως χρειαστεί να της προσθέσουμε επιπλέον νερό ή ζωμό.
  9. Δοκιμάζουμε τη γεύση για έξτρα αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέσα το ξυσμένο τζίντζερ. Το βάζουμε στο τέλος γιατί δεν θέλουμε να χάσει την αψάδα του.
  10. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα ή μπολ.

Για τη Halloween διακόσμηση

  1. Για να δώσουμε στη σούπα Halloween χαρακτήρα, βάζουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στενή μύτη. Σχηματίζουμε δυο κύκλους σε κάθε πιάτο (ένα μικρότερο κι ένα μεγαλύτερο και με ένα μαχαίρι χαράζουμε ακτίνες γύρω - γύρω, έτσι ώστε να μοιάζουν με ιστό αράχνης.
  2. Εναλλακτικά παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας κρέμα και την αφήνουμε απαλά στην επιφάνεια της σούπας. Την τραβάμε με τη μύτη του κουταλιού ώστε να μοιάζει με φαντασματάκι. Για καλύτερο αποτέλεσμα τοποθετούμε δυο κόκκους πιπεριών για μάτια…