Υλικά

Για τα μπιφτέκια

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (από σπάλα ή ελιά)
  • 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (μόνο την ψίχα, μουσκεμένο σε 1 φλ. γάλα)
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. μαϊντανο ψιλοκομμένο
  •  2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 300 ml νερό
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό κρασί Merlot, με αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, βανίλιας και σοκολάτας, με μαλακές τανίνες και σύνθετη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Melior Merlot - Οινοποιείο Παπαγιαννάκου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα αφράτα μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο, φτιάχνουμε πρώτα το μείγμα για τα μπιφτέκια: Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ξύδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Στύβουμε καλά τα ψωμί που έχει μουσκέψει στο γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ. 
  2. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, για να δέσουν οι γεύσεις και να σφίξει το μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ταψί.
  6. Σε βάζο με καπάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα, προσθέτουμε το νερό και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά.
  7. Πλάθουμε τον κιμά σε στρογγυλά μπιφτέκια, τα οποία ακουμπάμε πάνω στις πατάτες. 
  8. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά. 
  9. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  10. Σε περίπτωση που τα μπιφτέκια έχουν πάρει χρώμα νωρίτερα, τα βγάζουμε από το ταψί και αφήνουμε τις πατάτες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να μαλακώσουν.
  • Για τον κιμά επιλέγουμε ελιά ή σπάλα. Το λίπος αυτών το κομματιών είναι τόσο όσο χρειάζεται για να μη στεγνώσουν τα μπιφτέκια. Το κρέας επίσης πρέπει να είναι δύο φορές περασμένο στη μηχανή του κιμά.
  • Δεν χρησιμοποιούμε αυγό στα μπιφτέκια, γιατί σφίγγει το μείγμα και τα μπιφτέκια μετά το ψήσιμο. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε τριμμένη ντομάτα, αφού κάνει το μείγμα εξαιρετικά μαλακό και τα μπιφτέκια θα σπάνε κατά το πλάσιμο.
  • Όταν πλάθουμε τα μπιφτέκια, καλό είναι να έχουμε βρέξει πρώτα τα χέρια μας.