Η Κυριακή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα θεωρείται μέρα χαράς και ηρεμίας πριν ξεκινήσουν τα πάθη του Χριστού. Σύμφωνα με τη θρησκεία είναι η μέρα που τιμά τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, τον οποίο ο λαός υποδέχτηκε κρατώντας βάγια και φοινικόκλαδα. Γι' αυτό πολλοί παρατηρούν πως την Κυριακή των Βαΐων πάντα έχει ωραίο καιρό με ήλιο, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα βρέχει, τονίζοντας ότι πενθεί και η φύση τότε μαζί μας. 

Έτσι, παρόλο που διανύουμε περίοδο νηστείας, λόγω της Μεγάλης Σαρακοστής, την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Αποτελεί την τέλεια αφορμή για να τιμήσουμε την παράδοση με πιάτα γεμάτα θαλασσινή νοστιμιά και ανοιξιάτικο άρωμα. Από το τραγανό τηγανητό ψαράκι μέχρι πιο δημιουργικές συνταγές στο φούρνο ή τη σχάρα, συγκεντρώσαμε αυτά που θα μετατρέψουν το τραπέζι των Βαΐων σε γιορτή.