
Το ψάρι αλά σπετσιώτα είναι ένα παραδοσιακό, ελληνικό πιάτο που με ψάρι και σάλτσα ντομάτας στον φούρνο. Αν και παραδοσιακά μαγειρεύεται μόνο του, συνοδεύεται υπέροχα και με πατάτες, ή άλλα λαχανικά, όπως καρότα ή κολοκυθάκια.
Σημαντικό είναι το ψάρι να είναι πολύ φρέσκο και κατάλληλο για φούρνο. Προτιμόνται τα ολόκληρα, λευκόσαρκα ψάρια, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, όπως η σφυρίδα, ο ροφός, ο σαργός, το φαγκρί, το λαβράκι, η τσιπούρα, η συναγρίδα, η στείρα κ.α.
Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα ολόφρεσκο φαγκρί, ένα ψάρι με φίνα γεύση και τρυφερή σάρκα. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό!
Το ψάρι το καθαρίζουμε προσεκτικά από λέπια και εντόσθια, αλλά το κρατάμε ιδανικά ολόκληρο, με όλα του τα κόκαλα, το κεφάλι και την πέτσα. Έτσι γίνεται πιο νόστιμο και ψήνεται πιο σωστά. Αν παρόλα αυτά προτιμούμε να ετοιμάσουμε τη συνταγή με φιλέτα ψαριού, ίσως χρειαστούμε λίγο ζωμό για να μη στεγνώσουν κατά το ψήσιμο, ενώ μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος στα 20-25 λεπτά.
Αυτήν τη συνταγή τη βρίσκω άκρως καλοκαιρινή και μου αρέσει να τη φτιάχνω με φρέσκιες, ώριμες και μυρωδάτες ντομάτες. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και μια καλής ποιότητας συσκευασμένη. Αν η ντομάτα είναι άγευστη, η σάλτσα θα βγει άτονη, γι' αυτό φροντίζουμε να τη δοκιμάζουμε και να τη διορθώνουμε κατά το μαγείρεμα, αν χρειάζεται. Αν, για παράδειγμα, είναι πολύ όξινη προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη για να σπάσει την οξύτητα. Γενικώς, για να ενισχύσω τη γεύση της ντομάτας χρησιμοποιώ και λίγο πελτέ.
Εδώ το ψάρι το ψήνουμε μαζί με ωραιότατες πατάτες και καρότα, που προσθέτουν γλυκιά γεύση στο πιάτο. Οι πατάτες κόβονται σε φέτες, αλλά όχι πολύ λεπτές γιατί δεν θέλουμε να διαλυθούν κατά το ψήσιμο. Τις πατάτες και τα καρότα τα προψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, έτσι ώστε να μην παραψηθεί μαζί τους το ψάρι και να μελώσουν όλα ωραία στον φούρνο.
Ο χρόνος ψησίματος του ψαριού εξαρτάται από το μέγεθός του. Σαν γενική οδηγία κρατάμε ότι ένα ψάρι που είναι από 700 γρ. έως 1 κιλό θέλει περίπου 30 λεπτά ψήσιμο, ενώ μεγαλύτερα ψάρια που είναι περίπου 1,5-2 κιλά θέλουν από 40 έως 45 λεπτά.
Τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλα φρέσκα μυρωδικά που μπορεί να θέλουμε να προσθέσουμε, τα ρίχνουμε στο τέλος, αφού βγει το ψάρι από τον φούρνο, για να είναι ζωντανά και με γεύση. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και ταιριάζει πολύ με ένα ωραίο χωριάτικο ψωμί, για να απολαύσουμε κάθε ίχνος από την πεντανόστιμη σάλτσα του!
- 1,5 κιλό ψάρι ολόκληρο, καθαρισμένο (φαγκρί, λαβράκι, ροφό, σφυρίδα, συναγρίδα ή τσιπούρα)
- 4-5 πατάτες μεσαίες
- 2 καρότα
- 800 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε καρέ
- 200 ml ελαιόλαδο
- 100 ml κρασί λευκό
- 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1-2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για το ψάρι αλά σπετσιώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τα καρότα σε χοντρές ροδέλες.
- Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή βαθύ ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τα λαχανικά στον φούρνο για 20-30 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Τοποθετούμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, με την πιπεριά, τη δάφνη και το θυμάρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να βγουν τα αρώματά του.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε μέσα την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
- Αλείφουμε το ψάρι με 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο και το αλατίζουμε.
- Βγάζουμε το ταψί με τα λαχανικά από τον φούρνο, τοποθετούμε επάνω τους το ψάρι και περιχύνουμε με τη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, αναλόγως το μέγεθος του ψαριού, μέχρι να ροδίσει και να δέσει η σάλτσα.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.