Υλικά

για το ψάρι

  • 2 φιλέτα μπακαλιάρου ή άλλου λευκού ψαριού, π.χ. γλώσσα, πέρκα, βακαλάο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

για τις πατάτες

  • 400 γρ. πατάτες baby κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

για το σερβίρισμα

Λευκό Βιδιανό με έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών, κρεμώδη υφή και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Ιππόδρομος Βιδιανό Lyrarakis Wines

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Πρώτα ψήνουμε τις πατάτες

  1. Για το φιλέτο ψαριού στο air fryer προθερμαίνουμε το air fryer στους 200 °C.
  2. Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση, ανάλογα με το μέγεθός τους και τις μουλιάζουμε για 5 λεπτά σε μπολ με νερό. Τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε.
  3. Περιχύνουμε με το λάδι, πασπαλίζουμε με το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ψήνουμε τις πατάτες στο air fryer για 20 λεπτά, ανακινώντας στα μισά του χρόνου. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και διατηρούμε ζεστές.

Συνεχίζουμε με το ψάρι

  1. Κατόπιν στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα με χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε.
  2. Τοποθετούμε τα φιλέτα στο καλάθι και τα ψήνουμε στους 190°C για 12-15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν εσωτερικά και να πάρουν λίγο χρώμα εξωτερικά.

Σερβίρουμε

  1. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας γιαουρτιού σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σερβίρουμε το ψάρι συνοδεύοντας με τις πατάτες και τη σάλτσα γιαουρτιού.

Αν τα φιλέτα είναι πολύ λεπτά (π.χ. γλώσσα), μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος στα 9–10 λεπτά για να μη στεγνώσουν.

Για πιο λεμονάτη και φρέσκια γεύση, μπορούμε να τρίψουμε λίγο ξύσμα λεμονιού πάνω στο ψάρι, μόλις βγει από το air fryer.

Αν έχουμε air fryer με διπλό κάδο, τοποθετούμε το διαχωριστικό στον κάδο, βάζουμε στη μία πλευρά το ψάρι και στην άλλη τις πατάτες και ρυθμίζουμε αναλόγως τον χρόνο.