
Υλικά
- 1½ κιλό ψάρι (ροφό, σκορπίνα, μπακαλιάρο, κ.ο.κ.) ή διάφορα μικρά πετρόψαρα, καθαρισμένα
- 1½ lt νερό ή ζωμό λαχανικών
- 2 πατάτες μέτριες, χοντροκομμένες
- 2-3 καρότα, χοντροκομμένα
- 3-4 κλαράκια σέλινο
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα τέσσερα
- χυμό 1-2 λεμονιών
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
- 1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)
- 1 ντομάτα χοντροκομμένη (προαιρετικά)
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό Ασύρτικο Σαντορίνης ή Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά. Η πρότασή του WSPC: Pομπόλα - Οινοποιείο Πετρακόπουλος.
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη βελουτέ ψαρόσουπα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό ή ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ψάρι.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα καρότα. Αφήνουμε να σιγοβράζει, μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.
- Στη συνέχεια, βγάζουμε το ψάρι σε πιατέλα και σουρώνουμε προσεκτικά τον ζωμό. Τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (πατάτες, σέλινο και όποιο από τα προαιρετικά λαχανικά επιθυμούμε).
- Σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Δέκα λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό των λεμονιών.
- Πολτοποιούμε τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ ή πολυκόφτη, δοκιμάζουμε, και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον αλάτι ή πιπέρι.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα και το ψάρι σε πιατέλα ή κομμένο σε κομμάτια μέσα στη σούπα.