Υλικά
  • 1½ κιλό ψάρι (ροφό, σκορπίνα, μπακαλιάρο, κ.ο.κ.) ή διάφορα μικρά πετρόψαρα, καθαρισμένα
  • 1½ lt νερό ή ζωμό λαχανικών 
  • 2 πατάτες μέτριες, χοντροκομμένες
  • 2-3 καρότα, χοντροκομμένα
  • 3-4 κλαράκια σέλινο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα τέσσερα
  • χυμό 1-2 λεμονιών 
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά) 
  • 1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)
  • 1 ντομάτα χοντροκομμένη (προαιρετικά)  
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Λευκό Ασύρτικο Σαντορίνης ή Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά. Η πρότασή του WSPC: Pομπόλα - Οινοποιείο Πετρακόπουλος.

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη βελουτέ ψαρόσουπα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό ή ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ψάρι.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα καρότα. Αφήνουμε να σιγοβράζει, μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.
  3. Στη συνέχεια, βγάζουμε το ψάρι σε πιατέλα και σουρώνουμε προσεκτικά τον ζωμό. Τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (πατάτες, σέλινο και όποιο από τα προαιρετικά λαχανικά επιθυμούμε). 
  4. Σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Δέκα λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό των λεμονιών.
  5. Πολτοποιούμε τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ ή πολυκόφτη, δοκιμάζουμε, και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον αλάτι ή πιπέρι.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα και το ψάρι σε πιατέλα ή κομμένο σε κομμάτια μέσα στη σούπα.