Υλικά
  • 32 σαρδέλες φιλεταρισμένες
  • 2 μαραθόριζες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, τριμμένο
  • 220 ml λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. περγαμόντο ξύσμα
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Η πρόταση της Νίκης Μηταρέα: Θα συνοδεύσουμε το πιάτο με την περίτεχνη λευκή ποικιλία Viognier (βιονιέ) με την πλούσια και λιπαρή υφή.

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις σαρδέλες γεμιστές με σάλτσα μαραθόριζας και περγαμόντο ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι.
  2. Μόλις κάψει σοτάρουμε τη μαραθόριζα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί.
  3. Ανακατεύουμε, συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. 
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα περγαμόντο, το τυρί και ανακατεύουμε. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον στους 200°C.
  5. Πλένουμε τις φιλεταρισμένες σαρδέλες και τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Βάζουμε από μισή κουταλιά της σούπας γέμιση στη μισή σαρδέλα και τη σκεπάζουμε με την υπόλοιπη. 
  6. Τις τοποθετούμε σε πυρέξ, βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά.