Υλικά
  • 1 ολόκληρο ψάρι, π.χ. λαβράκι, φαγκρί, ή μπακαλιάρος, περίπου 1-1.5 κιλό, καθαρισμένο
  • 2-3 κιλά αλάτι χονδρό
  • 1-2 λεμόνια, κομμένα σε φέτες
  • 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο, φρέσκο ή θυμάρι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και χωρίς να τις κόψετε
  • ελαιόλαδο προαιρετικά για το σερβίρισμα
  •  πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ολόκληρο ψάρι ψημένο σε αλάτι, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στεγνώνουμε το ψάρι καλά με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε στο εσωτερικό του ψαριού μερικές φέτες λεμονιού, σκόρδο και κλαδάκια από δεντρολίβανο ή θυμάρι.
  2. Πάνω σε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ, στρώνουμε μια λεπτή στρώση αλατιού. Βάζουμε το ψάρι επάνω στην κρούστα και το καλύπτουμε πλήρως με το υπόλοιπο αλάτι, δημιουργώντας ένα «σώμα» αλατιού γύρω από το ψάρι.
  3. Ψήνουμε το ψάρι για 40-45 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του. Το αλάτι θα δημιουργήσει μια σφιχτή κρούστα που θα κρατήσει τους χυμούς του ψαριού.
  4. Όταν το ψάρι είναι έτοιμο, σπάμε προσεκτικά την κρούστα του αλατιού και φιλετάρουμε το ψάρι. Σερβίρουμε με φρέσκο λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Συνοδεύουμε με μια ελαφριά πράσινη σαλάτα ή λαχανικά (κολοκυθάκια και πράσινα φασολάκια) στον ατμό.
  • Με το ψάρι που θα περισσέψει φτιάχνουμε μια πολύ γρήγορη και αρωματική ψαρόσουπα, βράζοντας κολοκυθάκι, καρότο και πατάτες σε ζωμό ψαριού, μαζί με πολλά φρέσκα μυρωδικά. Στραγγίζουμε, και σερβίρουμε το ζωμό με τα λαχανικά και το ψάρι.