Υλικά
- 500 γρ. γαύρο φρέσκο
- 300 ml ξίδι (κατά προτίμηση λευκό)
- 1 κ.σ. αλάτι θαλασσινό χοντρό
- 3–4 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετάκια
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1-2 πιπερίτσες καυτερές ολόκληρες ή λεπτοκομμένες χωρίς τα σπόρια για πιο πικάντικο αποτέλεσμα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
- 2–3 κλωνάρια μαϊντανό
Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών, νότες ορυκτότητας, πλούσιο σώμα και μακράς διάρκειας τελείωμα. Η πρόταση του WSPC: Santorini Vassaltis Vineyards
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον μαρινάτο γαύρο καθαρίζουμε τον γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο (μπορούμε να αφήσουμε τα δύο φιλέτα ενωμένα ή χωριστά).
- Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιλέτα του γαύρου και τα στραγγίζουμε. Απλώνουμε τα φιλέτα σε ένα γυάλινο πυρέξ ή τάπερ και τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.
- Προσθέτουμε το ξίδι ώστε να σκεπαστούν εντελώς από αυτό.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη ή καπάκι και τα μαρινάρουμε στο ψυγείο από 8 έως 24 ώρες, ανάλογα με το πόσο «ψημένο» αποτέλεσμα θέλουμε (όσο πιο πολύ τον ψήσουμε τόσο πιο πολύ θα σφίξει και τόσο πιο έντονα ξιδάτη η γεύση του).
- Σουρώνουμε τον γαύρο από το ξύδι, ξεπλένουμε ελαφρώς και τον σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας.
- Σε καθαρό γυάλινο βάζο στρώνουμε το γαύρο, σκορπώντας ανάμεσα στα φιλέτα φετούλες σκόρδου, τις πιπερίτσες, τα κλωνάρια μαϊντανό, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστεί καλά από αυτό.
- Τον καλύπτουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 1 μέρα στο ψυγείο να μαριναριστεί και να δέσουν οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε ως μεζέ με ουζάκι ή τσίπουρο ή τον χρησιμοποιούμε σε διάφορες συνταγές, από φάβα και ζυμαρικά μέχρι μπρουσκέτες και σάντουιτς.
- Για πιο ήπια γεύση, μπορούμε να κάνουμε το πρώτο μαρινάρισμα με ½ ξίδι – ½ λεμόνι.
- Για επιπλέον άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μυρωδικά όπως ρίγανη, μαντζουράνα ή φλούδες από λεμόνι.