Υλικά
  • 500 γρ. γαύρο φρέσκο
  • 300 ml ξίδι (κατά προτίμηση λευκό)
  • 1 κ.σ. αλάτι θαλασσινό χοντρό
  • 3–4 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετάκια
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1-2 πιπερίτσες καυτερές ολόκληρες ή λεπτοκομμένες χωρίς τα σπόρια για πιο πικάντικο αποτέλεσμα (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
  • 2–3 κλωνάρια μαϊντανό

Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών, νότες ορυκτότητας, πλούσιο σώμα και μακράς διάρκειας τελείωμα. Η πρόταση του WSPC: Santorini Vassaltis Vineyards

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον μαρινάτο γαύρο καθαρίζουμε τον γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο (μπορούμε να αφήσουμε τα δύο φιλέτα ενωμένα ή χωριστά).
  2. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιλέτα του γαύρου και τα στραγγίζουμε. Απλώνουμε τα φιλέτα σε ένα γυάλινο πυρέξ ή τάπερ και τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι.  
  3. Προσθέτουμε το ξίδι ώστε να σκεπαστούν εντελώς από αυτό.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη ή καπάκι και τα μαρινάρουμε στο ψυγείο από 8 έως 24 ώρες, ανάλογα με το πόσο «ψημένο» αποτέλεσμα θέλουμε (όσο πιο πολύ τον ψήσουμε τόσο πιο πολύ θα σφίξει και τόσο πιο έντονα ξιδάτη η γεύση του).
  5. Σουρώνουμε τον γαύρο από το ξύδι, ξεπλένουμε ελαφρώς και τον σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας.
  6. Σε καθαρό γυάλινο βάζο στρώνουμε το γαύρο, σκορπώντας ανάμεσα στα φιλέτα φετούλες σκόρδου, τις πιπερίτσες, τα κλωνάρια μαϊντανό, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού.
  7. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστεί καλά από αυτό.
  8. Τον καλύπτουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 1 μέρα στο ψυγείο να μαριναριστεί και να δέσουν οι γεύσεις.
  9. Σερβίρουμε ως μεζέ με ουζάκι ή τσίπουρο ή τον χρησιμοποιούμε σε διάφορες συνταγές, από φάβα και ζυμαρικά μέχρι μπρουσκέτες και σάντουιτς.
  • Για πιο ήπια γεύση, μπορούμε να κάνουμε το πρώτο μαρινάρισμα με ½ ξίδι – ½ λεμόνι.
  • Για επιπλέον άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μυρωδικά όπως ρίγανη, μαντζουράνα ή φλούδες από λεμόνι.