Υλικά
  • 1 κιλό σκορπίνα
  • 500 γρ. ζυμαρικά της επιλογής μας όπως πένες ή κριθαράκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400 ml πελτέ ντομάτας
  • 10-15 ντοματίνια
  • 2 φλ. νερό ζεστό (ίσως χρειαστεί και επιπλέον)
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ασύρτικο από τη Σαντορίνη με αρώματα λεμονιού και γκρέιπφρουτ και υψηλή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Familia Santorini - Οινοποιείο Χατζηδάκη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για να φτιάξουμε τη σκορπίνα με τα ζυμαρικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ένα ταψί.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια, τα βάζουμε στο ταψί με τη ράχη προς τα πάνω και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και 2 φλ. νερό. Βράζουμε για 5 λεπτά.
  5. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας παράλληλα πολύ καλά.
  6. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω από τα ψάρια που θα πρέπει να έχουν σχεδόν σκεπαστεί.
  7. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για 15 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ελέγχουμε αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε με επιπλέον βραστό νερό και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  8. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και στην περίπτωση που τα ζυμαρικά δεν έχουν βράσει, αφαιρούμε τα ψάρια, βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.
  • Η σκορπίνα έχει πολλά και επικίνδυνα κόκαλα. Καλό θα είναι να ζητήσουμε από τον ψαρά να την καθαρίσει. 
  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ένα μεγαλύτερο ψάρι αντί για τρία μικρότερα, θα πρέπει να αυξήσουμε το χρόνο ψησίματος. Το ψάρι των 300-350 γρ. είναι έτοιμο σε 20-25 λεπτά, ενώ ένα μεγάλο του κιλού θα χρειαστεί 35-40 λεπτά.