Ντοματίνια βελανίδια, αλλά και κόκκινα γλυκά τσέρι, κίτρινα αλλά και τιγρέ με το ιδιαίτερο, πιο σκούρο χρώμα. Στην αγορά μπορείς να βρεις διαφορετικά είδη και χρώματα και τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι η εποχή τους, θα διαπιστώσεις ότι είναι και πιο νόστιμα από ποτέ. Βέβαια, αν σου αρέσουν τόσο πολύ όσο και σε εμάς δεν είναι απίθανο να καταλήξεις με πολύ περισσότερα κεσεδάκια στο ψυγείο από όσα μπορείς να καταναλώσεις στις σαλάτες σου, πριν αυτά αρχίσουν να μαραίνονται και να χάνουν την αρχική σφριγηλότατα και ζωντάνια τους.

Το καλό με τα ντοματίνια ωστόσο, είναι ότι μπορείς να τα αξιοποιήσεις με διάφορους τρόπους, αφού πέρα από ωμά σε σαλάτες, μπορούν και να μαγειρευτούν, να γίνουν κρύα σούπα, να μπουν σε ένα ψωμί και φυσικά, να γίνουν σάλτσα για να συνοδεύσουν ζυμαρικά.

Ριγκατόνι με σάλτσα από ντοματίνια

Σε αυτή τη συνταγή μαγειρεύουμε ολόκληρα τα ντοματίνια σε βαθύ τηγάνι ή μαντεμένια κατσαρόλα, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να βγάζουν τους χυμούς τους. Στη συνέχεια, τα πιέζουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα να λιώσουν και εκτός φωτιάς τα ανακατεύουμε με σκόρδο και βασιλικό. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια για περισσότερη υφή (και πρωτεΐνη) και σερβίρουμε. Εσείς, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο βασιλικό, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ωμό ελαιόλαδο πριν το σερβίρισμα.

Τριμμένο τυρί δεν θα βάλουμε; Η συγκεκριμένη συνταγή έχει δοκιμαστεί και με τριμμένο πεκορίνο στο σερβίρισμα, ωστόσο το τυρί κάλυψε τη γεύση από τα ντοματίνια. Όταν σερβιρίστηκαν σκέτα το αποτέλεσμα ήταν ένα ελαφρύ και ξεκάθαρο γευστικά πιάτο, που ταιριάζει πολύ στα καλοκαιρινά τραπέζια.

Πηγή: The Washington Post

Υλικά
  • 500 γρ. ριγκατόνι
  • 1.400 γρ. ντοματίνια
  • ¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 6 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 φλ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Από την ποικιλία Παύλος με έντονα φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα ώριμων εξωτικών φρούτων, βοτανικότητα και αρώματα μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: Pavlos Solomos Winery
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα ριγκατόνι με σάλτσα από ντοματίνια και καρύδια βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή μαντεμένια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τα ντοματίνια και ½ κ.γ. αλάτι. Κλείνουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 - 12 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα ντοματίνια να σκάσουν και να βγάλουν τους χυμούς τους.
  3. Στη συνέχεια, με ξύλινη κουτάλα ή πρέσα του πουρέ πιέζουμε τα ντοματίνια, ώστε να λιώσουμε και όσα έχουν διατηρήσει το σχήμα τους.
  4. Μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά ακόμη, μέχρι να μειωθούν τα υγρά της σάλτσας και να πήξει ελαφρώς.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, τον βασιλικό, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν από τη σάλτα.
  6. Σερβίρουμε τα ριγκατόνι σε πιάτα, πασπαλίζουμε με τα καρύδια και αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.