
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αλεύρι σκληρό
- 370 γρ. νερό χλιαρό
- 50 γρ. μαγιά νωπή ή 8 γρ. μαγιά στιγμής
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- ανθό αλατιού
- 16 ντοματίνια, μικρά και σφιχτά
- 100 γρ. ελιές μαύρες, σε ροδέλες
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την αφράτη φοκάτσια με μυρωδικά, ντοματίνια και ελιές ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά, 4 κ.σ. από το αλεύρι και τη ζάχαρη, να διαλυθούν πολύ καλά. Αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί.
- Σε δεύτερο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε να ενωθούν και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 8 ώρες ή για όλη τη νύχτα.
- Κατόπιν, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο.
- Σε ένα ταψί περίπου 40x30 εκ. ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τοποθετούμε τη ζύμη στο κέντρο και τυλίγουμε τις άκρες της από την κάτω πλευρά. Σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το δενδρολίβανο και το θυμάρι.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη και γεμίσει το ταψί, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Περιχύνουμε τη ζύμη με το ελαιόλαδο μυρωδικών και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
- Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τη ζύμη, δημιουργώντας τρύπες σε όλη την επιφάνεια και εκεί βάζουμε ελιές και ντοματίνια.
- Βάζουμε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και ψήνουμε τη focaccia για 25 λεπτά ή και λίγο περισσότερο μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα.