Προσωπικά αγαπώ πολύ τα ντοματίνια, και τη γλυκά που βγάζουν, όμως φυσικά μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρες ντομάτες. Αρκεί αφού τις πλύνουμε καλά να τις κόψουμε σε φέτες και να τις αφήσουμε για λίγο να στραγγίξουν ώστε να μην έχουν πολλά υγρά. Έπειτα, η συνταγή παραμένει η ίδια.

Τάρτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα

Τάρτα με ντοματίνια και μοτσαρέλα, κομμένη

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • 60 ml νερό παγωμένο
  • 30 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 125 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
  • 20-25 ντοματίνια
  • 3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
  • βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • αλάτι χοντρό
  • ρίγανη αποξηραμένη 

Ένα λευκό Sauvignon Blanc από το Friuli της Ιταλίας με εκρηκτικά αρώματα τροπικών φρούτων και νύξεις βοτανικότητας. Η πρότασή μας: Sauvignon Blanc - Bidoli

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τη ζύμη

  1. Για την τάρτα galette με ντοματίνια και μοτσαρέλα, σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και απαλά με τα χέρια μας το ανακατεύουμε με το αλεύρι, κάνοντας γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το κρύο νερό με το γιαούρτι. Το αδειάζουμε μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και πάλι με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Συνεχίζουμε μέχρι να μην υπάρχει μέρος του αλευριού που να είναι στεγνό. Προσέχουμε όμως να μην το παρακάνουμε, δε θέλουμε να ζεστάνουμε με τα χέρια μας το βούτυρο.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για την τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Αλευρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος και τοποθετούμε επάνω το ζυμάρι μας. Αν είναι πολύ σκληρό, τότε το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να μαλακώσει, ώστε να μπορεί να δουλευτεί.
  3. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε διάμετρο περίπου 30 εκ.
  4. Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας στο κέντρο φροντίζοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 εκ. από τις άκρες.
  5. Ρίχνουμε τη μοτσαρέλα και στη συνεχεία τα ντοματίνια και βασιλικό. Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω από τη γέμιση ώστε να μπορέσουμε να την κλείσουμε μετά. 
  6. Μεταφέρουμε στη σχάρα του φούρνου όπως είναι με το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  7. Μόλις βγει από τον φούρνο πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, αποξηραμένη ρίγανη και σερβίρουμε

Αν θέλουμε, μπορούμε να συντηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνει μέχρι και 2 μήνες.