
Το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών πριν καλά-καλά το καταλάβουμε, η άνοιξη είναι εδώ – ημερολογιακά τουλάχιστον – το καλοκαιράκι πλησιάζει και τα αρώματα της φύσης οργιάζουν. Μαζί και τα αρώματα από φρεσκοψημένα, βουτυράτα πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια. Γι’ αυτό κι εμείς, επειδή τα αγαπάμε, ψάξαμε τα καλύτερα και στα παρουσιάζουμε.
Antonis Selekos Conceptual Desserts, Παγκράτι
Στο Selekos Conceptual Desserts αυτόν τον καιρό κινούνται παραδοσιακά και φτιάχνουν τσουρέκι κλασικό, μυρωδάτο, με πορτοκάλι και απόσταγμα μαστίχας Χίου. Και μπορεί η απλότητά του να είναι ανεκτίμητη, όμως δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στα signature τσουρέκια με την υπογραφή Selekos – που αποτελεί εγγύηση. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα γεμιστά του, που θα βρεις σε δύο εκδοχές: το πρώτο, γεμιστό με πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης 100%, χωρίς ζάχαρη και τραγανά κομμάτια από πραλίνα φιστίκι με λευκή σοκολάτα ως γαρνιτούρα και το δεύτερο, γεμιστό με κρέμα φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια με ανθό αλατιού. Θα τα βρεις σε στρογγυλό σχήμα που θυμίζει τούρτα, μοσχομυριστά και αφράτα, αλλά και με την κατάλληλη υγρασία.
Antonis Selekos Conceptual Desserts. Εριφύλλης 2, Παγκράτι, τηλ. 210-72.48.888
Kora, Κολωνάκι
Στο Kora, το αγαπημένο new age bakery του Κολωνακίου φτιάχνουν και φέτος το κλασικό τους αρωματικό τσουρέκι, το πλούσιο σοκολατένιο babka και βέβαια τα πασχαλινά κουλουράκια αλλά και κάποιες ακόμη πασχαλινές λιχουδιές, όπως τα hot cross buns. Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: το τσουρέκι είναι μαστιχωτό, μαλακό και αρωματικό, αφού φτιάχνεται με μαχλέπι, μαστίχα, χυμό από φρέσκο πορτοκάλι και αυγά ελευθέρας βοσκής, ενώ – το highlight της υπόθεσης – το βουτούν σε φρέσκο γάλα!
Λαχταριστό είναι βέβαια και το babka τους, το γλυκό πλεκτό ψωμί με γέμιση σοκολάτας και πραλίνας φουντουκιού, όπως και τα hot cross buns που φτιάχνονται συνήθως κατά παράδοση στη διάρκεια του Καθολικού Πάσχα. Είναι παρόμοια με τα ελληνικά σταφιδόψωμα και είναι στην ουσία μια αρωματισμένη, γλυκιά ζύμη με εσπεριδοειδή και σταφίδες, διακοσμημένη με έναν σταυρό σχηματισμένο από αλεύρι και νερό.
Θα βρεις βέβαια και πασχαλινά σμυρναίικα κουλουράκια με αιγοπρόβειο βούτυρο, αρωματισμένα με μαστίχα και φρέσκο πορτοκάλι. Φέτος τα φτιάχνουν για πρώτη φορά και η πρώτη προσπάθεια στέφεται όπως φαίνεται με επιτυχία.
Kora. Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, τηλ. 210-36.27.855
Rio, Παλαιό Φάληρο
Μπορεί στο Rio να πηγαίνουμε εδώ και χρόνια για τους λαχταριστούς, αφράτους μπαμπάδες του, αν όμως είσαι από το Παλαιό Φάληρο και πέριξ και δεν ξέρεις ότι είναι «ναός» για πολίτικα τσουρέκια, τότε κάνεις κάτι λάθος. Το Rio λειτουργεί για περισσότερα από 40 χρόνια και προσφέρει τα κλασικά γλυκά των παιδικών μας χρόνων (ποντικάκι, πάστα σεράνο και τα συναφή) όμως φημίζεται για το τσουρέκι του, που γίνεται με πολίτικη συνταγή και μάλιστα ξεφουρνίζεται όλο το χρόνο, όχι μόνο το Πάσχα. Δεν θα βρεις πολλά πολλά. Απλά και κλασικά. Τσουρέκι με μαστίχα, μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο που γαρνίρεται με φιλέ αμυγδάλου. Το φτιάχνουν σε δύο μεγέθη, 750 γραμμαρίων και κιλού (θα δεις ότι είναι βαρύ πράγμα, που λέμε, όχι «αφρός»), ενώ παρέα πάνε βέβαια και τα πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού σε κλασικά σχήματα: βαρκούλα και στρογγυλά.
Rio. Πρωτέως 4-8 Παλαιό Φάληρο. τηλ. 210-98.31.892
Maxim, Νέα Σμύρνη
Το Maxim έχει πάντα μία θέση στις γαστρονομικές λίστες που περιλαμβάνουν πολίτικα ζαχαροπλαστεία και, κυρίως, μία θέση σε αυτά που φτιάχνουν τα καλύτερα τσουρέκια στην πόλη. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού ο Πολίτης Κώστας Αντωνιάδης – φαίνεται ακόμη και στην προφορά του, όταν μιλάς μαζί του- αποφάσισε κάποτε να πάρει τη συνταγή της αδελφής του, Τασίας, για τα πολίτικα νηστίσιμα «χαλκιαδάκια», κουλούρια δηλαδή, και όλα όσα ήξερε από τον τόπο του και να φτιάξει το δικό του ζαχαροπλαστείο στη Νέα Σμύρνη. Τα υπόλοιπα είναι απλά μια– πολύ γλυκιά– ιστορία.
Αυτό το διάστημα θα βρεις φυσικά το πολίτικο τσουρέκι τους, κλασικό με μαχλέπι, ελαφρώς άγλυκο και στιβαρό από αυτό που σου αρκεί ένα κομμάτι, σε πλεξούδα και στρογγυλό, το οποίο έχει τη θέση του στη βιτρίνα όλο τον χρόνο. Για τους φίλους της σοκολάτας βγάζουν και ένα γεμιστό με μαύρη σοκολάτα και φυσικά κουλουράκια πασχαλινά κλασικά.
Maxim. Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.24.603
Παλόγλου
Με τέσσερα καταστήματα σε Πειραιά, Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη, τα ζαχαροπλαστεία Παλόγλου έχουν εδραιώσει τη θέση τους στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε γιορτές, γλυκά και τσουρέκια.
Και εδώ τα βρίσκεις αφράτα, ψωμένια και άκρως αρωματικά, αφού περιέχουν μαστίχα Χίου και μαχλέπι Ηπείρου. Είναι γλυκά τόσο-όσο και τα βγάζουν σε κουλούρα στρογγυλή με κλασική διακόσμηση από φιλέ αμυγδάλου και φυσικά το χαρακτηριστικό κόκκινο αυγό που απαιτούν αυτές οι μέρες. Θα βρεις επίσης μικρότερο τσουρέκι με την ίδια συνταγή 550 γραμμαρίων, όπως και κουλουράκια σε μπουκίτσες που φτιάχνουν στο χέρι με πορτοκάλι και πάστα πορτοκαλιού.
Μην χάσεις όμως την ευκαιρία να δοκιμάσεις και ένα από τα Colomba di Pasqua που φτιάχνουν αυτό τον καιρό - τα τσουρέκια αλά ιταλικά δηλαδή, σε σχήμα περιστεριού και ζύμη που θυμίζει πανετόνε - με γέμιση σταφίδα και κομμάτια πορτοκαλιού, ή σοκολάτα και αμαρένα.
Παλόγλου
Γρηγ. Λαμπράκη 98-100, Πειραιάς, τηλ. 210-41.27.288
Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6, Πειραιάς, τηλ. 210-42.88.066
Κων. Παλαιολόγου 68, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-94.19.010
Αγ. Σοφίας 111, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.14.731
Yum Guilt Free, Γλυφάδα
Το Yum Guilt Free το έχουμε αγαπήσει και είναι ο λόγος για να πάμε μέχρι τη Γλυφάδα. Και αυτό γιατί η Λίζα Βαβούρη και η ομάδα της φτιάχνουν γλυκά χωρίς ζάχαρη, πολλά από αυτά ωμοφαγικά και χωρίς ζωικά προϊόντα. Guilt free δηλαδή, όνομα και πράγμα. Μέσα σε όλα, αυτή την περίοδο φτιάχνουν τσουρέκι vegan, χωρίς ζάχαρη, με μαστίχα, μαχλέπι πορτοκάλι και ζάχαρη καρύδας, σούπερ μυρωδάτο και μαστιχωτό, αλλά και την best seller babka τους με σοκολάτα, εννοείται vegan και χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη. Ζουμερό, με μπόλικη υγρασία μέσα του, κόλαση σκέτη, αλλά εδώ που τα λέμε, μόλις θυμήθηκα ότι δεν έχει ζωικά, οπότε μπορείς να το απολαύσεις και μέσα στη νηστεία.
Δεν λείπουν βέβαια και τα vegan πασχαλινά κουλουράκια, αρωματισμένα με πορτοκάλι.
Yum Guilt Free. Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 210-96.13374
Riviera, Παλαιό Φάληρο
Φωτογραφία | Facebook: Riviera Patisserie
Ένα ζαχαροπλαστείο, δύο γενιές και μία ιστορία που προσεγγίζει τον μισό αιώνα και έχει άρωμα Κωνσταντινούπολης. Το ζαχαροπλαστείο Riviera στο Παλαιό Φάληρο είναι ξακουστό σε όλη την Αθήνα, λόγω της ιστορίας του, αλλά και λόγω των κλασικών γλυκών του, όπως το εκμέκ, το καζάν ντιπί και ασφαλώς το πολίτικο τσουρέκι του. Και φέτος, όπως πάντα άλλωστε, το φτιάχνουν με μαχλέπι, σε κλασικό σχήμα πλεξούδα και γαρνίρουν με φιλέ αμύγδαλο, συνταγή που ακολουθούν σερί επί 40 χρόνια. Τσουρέκι μεστό και απλό. Και βέβαια τα σμυρναίικα κουλουράκια πάνε πακέτο, με βούτυρο γάλακτος και μαστίχα. Επίσης απλά και αυθεντικά.
Riviera. Τρίτωνος 119, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-98.26.670
Πνύκα, Σύνταγμα
Αλεύρι από τον πετρόμυλο (για να μην καίγεται) και μία συνταγή 150 χρόνων. Λίγο μεράκι χρειάζεται ακόμη και έτοιμο το καλό το τσουρέκι. Και στην Πνύκα, τον παραδοσιακό φούρνο που έχει λίγη από την θεϊκή αύρα, λόγω του σημείου που βρίσκεται το έχουν και με το παραπάνω, δύναμή τους όμως είναι η ιστορία και η βαθιά γνώση τους που έχει έρθει με τα χρόνια.
Το Πάσχα φτιάχνουν παραδοσιακό τσουρέκι με συνταγή που υπάρχει εδώ και 150 έτη και φτιάχνονται ακόμα με οκάδες, ενώ σου δίνουν και δύο ακόμη επιλογές, με σοκολάτα ή με γεύση μόκα.
Πνύκα. Πετράκη 24, τηλ. 210-32.45.162
Α λα γκρεκ, Χαλάνδρι
Το Α λα γκρεκ στο Χαλάνδρι είναι μικρό, αλλά θαυματουργό (τα έχουμε ξαναπει άλλωστε). Και ο Κωστής Κωστάκης είναι εκεί πάντα εκεί, φέρνοντας στον πάγκο της κουζίνας τις αγαπημένες γεύσεις και τα ζυμώματα της Κρήτης. Το τσουρέκι λοιπόν δεν θα μπορούσε να λείπει.
Και φέτος είναι το κλασικό, με συνταγή από τα Γαλατερά της Κρήτης. Αρωματικό με μαχλέπι, μαστίχα, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού. Είναι αρκετά ψωμένιο, σαν το σπιτικό και φτιάχνεται σε πλεξούδα. Για τους πιο μερακλήδες, το γεμίζει και με σοκολάτα τζιαντούγια.
Φεύγοντας πάρε και μερικά κουλουράκια πασχαλινά, τα «τσουρεκάκια», όπως τα λένε στην Κρήτη, που φτιάχνονται με τη συνταγή της γιαγιάς του Κωστή.
Βάζει τρία βούτυρα, πρόβειο, αγελαδινό και κλασικό και είναι σούπερ αρωματικά με ξύσμα πορτοκάλι, αφράτα, αλλά και τραγανά. Θα κάνεις λάθος αν φύγεις ξεχνώντας τα κρητικά καλιτσούνια, τα λυχναράκια με μυζήθρα, μία συνταγή από την Ιεράπετρα. Και βέβαια, όλα τα άλλα καλούδια, από ταχινόπιτες, μέχρι γκιοζλεμέδες, σταφιδωτά, δηλαδή μπισκότα με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι και γέμιση από πάστα σταφίδας, αμύγδαλο, καρύδι, μέλι και σουσάμι, αλλά και την κρητική πατούδα, με γέμιση καρύδι-μέλι που αρωματίζεται με κανέλα, γαρύφαλλο και ξύσμα λεμονιού. Τι να λέμε τώρα, το Α λα Γκρεκ αυτή την περίοδο μοσχοβολά.
Α λα γκρεκ. Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211-01.22.071
Τάκης, Κουκάκι
Αυτή είναι μία από αυτές τις λίστες όπου κάποιοι έχουν σχεδόν δεδομένη τη θέση τους και ο φούρνος Τάκης στο Κουκάκι είναι ένας από αυτούς. Και αυτό γιατί μέσα σε όλα κάνει παραδοσιακό τσουρέκι από το 1970 με μαστίχα που προμηθεύεται από αντίστοιχους συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργάζεται και μαχλέπι. Είναι μεστό, στιβαρό αλλά ταυτόχρονα και μαστιχωτό και πραγματικά αρωματικό.
Αν είσαι φίλος της σοκολάτας το φτιάχνουν και με κομμάτια της, αλλά και με έναν τέλειο συνδυασμό πραλίνα – αγριοκέρασο, ή σοκολάτα – πορτοκάλι – σταφίδα – αμύγδαλο, για τους πιο κλασικούς. Ενδιαφέρον είναι όμως και αυτό με την αμυγδαλόπαστα, που σου θυμίζει λίγο αμυγδαλωτό μέσα σε τσουρέκι.
Για την περίοδο της νηστείας φτιάχνουν και ένα νηστίσιμο τσουρέκι βασισμένο σε Μυκονιάτικη συνταγή και βέβαια – για μετά την Ανάσταση – πασχαλινά κουλουράκια με βούτυρο γάλακτος σε κλασικό στρογγυλό σχήμα.
Τάκης, Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210-92.30.052
Tillas, Νέα Φιλαδέλφεια
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τον Τίλλα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφού είναι γνωστός σε όλη την Αθήνα για τα κλασικά ρετρό γλυκά του, αυτά που θυμίζουν σε όλους μας την παιδική μας ηλικία, όπως το ποντικάκι, η πάστα αμυγδάλου και πολλά ακόμη.
Ε, με την ίδια φιλοσοφία, φτιάχνει πολίτικο τσουρέκι κλασικό με κρυσταλλική μαστίχα και μαχλέπι. Απλά, λιτά και αυθεντικά. Το τσουρέκι του προσεγγίζει τρομερά το σπιτικό, αυτό που φτιάχνεται με αγάπη και τα πιο αγνά υλικά. Αν το έχεις στην κουζίνα σου σχεδόν μοσχοβολά όλο το δωμάτιο, είναι στιβαρό και ψωμένιο, όχι πολύ γλυκό και ό,τι πρέπει για βουτιές στον καφέ. Φτιάχνεται σε πλεξούδα και κουλούρα για να διαλέξεις το σχήμα που σου αρέσει και όσο για τα κουλουράκια του, θυμίζουν αυτά που έφτιαχνε η γιαγιά σου, με μπόλικο πορτοκάλι, τραγανά και βουτυράτα, τόσο που χάνεις το μέτρημα.
Tillas. Αγίας Τριάδας 3, Νέα Φιλαδέλφεια. τηλ. 210-25.14.077
Ρεμούνδος, Κυψέλη
Φωτογραφία | Αντωνία Κατή
Όταν ψάχνεις παραδοσιακό – και ιστορικό σε αυτή την περίπτωση – φούρνο στην Κυψέλη, μία είναι η διεύθυνση: Ρεμούνδος. Ένας από τους πιο παλιούς και γνωστούς φούρνους στην Αθήνα. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει τσουρέκια με τη συνταγή που έμαθαν οι ιδιοκτήτες από τον παππού τους και συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση με σεβασμό και μεράκι. Μαχλέπι και μαστίχα είναι κάποια από τα «μυστικά» αυτού του τσουρεκιού, όπως και το γαλλικό βούτυρο.
Τους αρέσει να έχει ίνες και να μην κόβεται σαν το ψωμί, γι΄ αυτό δίνουν έμφαση στο πολύ καλό ζύμωμα και του δίνουν τον χρόνο που απαιτεί, με μπόλικη υπομονή.
Τα πασχαλινά κουλουράκια τους είναι σμυρναίικα, αρωματισμένα με βανίλια και τα κάνουν σε σχήμα «βαρκούλα» ή στρογγυλό.
Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ. 210-82.158.08
Lido, Παγκράτι
Το Lido είναι το πολίτικο ζαχαροπλαστείου του Παγκρατίου και όλοι το ξέρουν αυτό. Πλέον εκεί την τρίτη γενιά της οικογένειας, αφού ο Πέτρος Πιπερίδης έχει πάρει σκυτάλη από τον πατέρα του, ο οποίος με τη σειρά συνέχισε τη δουλειά του δικού του πατέρα που ήρθε ως πρόσφυγας από την Κωσταντινούπολη. Και η ιστορία συνεχίζεται. Όπως είναι λοιπόν αναμενόμενο, εκεί μεταξύ άλλων θα βρεις αυτή την περίοδο κλασικό πολίτικο τσουρέκι, μαστιχωτό και μυρωδάτο, όπως και δύο ακόμη εκδοχές: γεμιστό με πραλίνα σοκολάτας ή με κρέμα κάστανο. Απλά πεντανόστιμο.
Νηστίσιμο τσουρέκι βέβαια βγάζουν όλο τον χρόνο, ενώ τα πασχαλινά τους κουλουράκια είναι τα κλασικά σμυρναίικα με μαστίχα, ενώ κάνουν και γεμιστά κουλουράκια «μισοφέγγαρο» με σοκολάτα. Αλλιώς, μπορείς να τα πεις και «κιφέλ», αφού είναι πολίτικα και αυτά, με μαλακή ζύμη, κάτι ανάμεσα σε κουλούρι και τσουρέκι.
Ρεμούνδος. Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210-75.16.898
Rita’s cookies, Κοκκινιά
Εδώ και 30 χρόνια, στο Rita’s Cookies στην κοκκινιά φτιάχνουν τσουρέκι μαλακό, χωρίς πολύ αλεύρι, μαστιχωτό, συνταγή της γιαγιάς της οικογένειας που καταγόταν από τον Λίβανο. Και στην όψη του μόνο, θα το αναγνωρίσεις σίγουρα. Ροδαλό ροδαλό από το αυγό με το οποίο αλείφεται, αλλά ελαφροψημένο στα πλάγια, ελαφρύ και μαλακό, βουτυράτο, αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι. Το κάνουν πλεξούδα ή στρογγυλό, αλλά και με σοκολάτα υγείας, με σοκολάτα και δαμάσκηνα, ή με σταφίδα, καρύδι και χουρμά.
Τα νηστίσιμα τσουρέκια βέβαια αυτή την περίοδο γίνονται ανάρπαστα: νηστίσιμο χωρίς ζάχαρη και με σιρόπι αγαύης, ένα ακόμη με σταφίδα, με μαύρη σοκολάτα, όπως και η ταχινόπιτα με μέλι.
Όσο για τα κουλουράκια τους, είναι τα παραδοσιακά σμυρναίικα με μπόλικο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Rita’s cookies. Δομοκού 40Α, Πειραιάς, τηλ. 210-49.12.323
Τα Γιούλια, Νέα Ιωνία
Το ζαχαροπλαστείο Τα Γιούλια στη Νέα Ιωνία συνεχίζει μία ιστορία που γράφεται από το 1945 - και πλέον μετρά τρία καταστήματα. Συγκεκριμένα, από τον παππού Ευάγγελο Αγιακλόγλου και τις πολίτικες ρίζες του. Ένας Μικρασιάτης που έφτασε στην πρωτεύουσα με προίκα τις παραδοσιακές πολίτικες συνταγές. Και μία από αυτές ήταν φυσικά το αρωματικό τσουρέκι του. Φρέσκο βούτυρο και μαχλέπι είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Έχει αφράτη ζύμη αλλά και μαστιχωτή υφή και εκτός από το κλασικό, ετοιμάζουν και γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα κάστανου, bueno, μπισκότο ή κεράσι – κάποια τα σιροπιάζουν κιόλας, για τους πιο μερακλήδες- όπως και με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος, λευκής, αλλά και μαύρης. Τα κουλουράκια τους κινούνται πιο κλασικά, πασχαλινά, με φρέσκο βούτυρο. Και όπως θα διαπιστώσεις αν δοκιμάσεις να πας, στα Γιούλια αυτές τις μέρες μπορεί να πετύχεις και ουρές ανθρώπων για το πολυπόθητο τσουρέκι.
Τα Γιούλια
Αλέκου Παναγούλη 74, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-27.98.351
Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-27.78.840
Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-27.99.766
Monokeros, Παγκράτι
Ο Monokeros στο Παγκράτι είναι από τα πιο πολυσυζητημένα, αυτά τα new age bakeries που έχουν γίνει talk of the town τα τελευταία χρόνια. Μαζί με τους υπόλοιπους λοιπόν έφερε ξανά στη μόδα το ζυμωτό ψωμί με προζύμι και αμέτρητες ακόμη φουρνιστές λιχουδιές, γλυκές και αλμυρές.
Για το Πάσχα κινείται παραδοσιακά με τσουρέκι αρωματισμένο με μαχλέπι και μαστίχα που κάνει πλεξούδα και διακοσμεί με φιλέ αμυγδάλου, ροδοψημένο και μυρωδάτο, όπως και με πασχαλινά κουλουράκια σμυρναίικα.
Monokeros. Φαίδρου 4, Παγκράτι, τηλ. 210-75.10.887
Bread BC, Χαλάνδρι
Τα έχουμε ξαναπει, στο Bread BC, ένα ακόμη φούρνο νέας γενιάς σε αυτή την πόλη, το ψωμί το φτιάχνουν με την προσοχή και την ευλάβεια που του αρμόζει. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης - μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 44 ώρες - χωρίς πρόσθετα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το τσουρέκι τους, το οποίο το φτιάχνουν κλασικό, με γεύση βανίλια και το αρωματίζουν με μαστίχα και πορτοκάλι. Είναι αρκετά μαστιχωτό και ανάλαφρο, με μπόλικες ίνες.
Bread BC. Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.51.961
Δήμητρα Γουναρίδη, Νέα Ιωνία
Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τσουρέκι, αφού ο φούρνος λειτουργεί από το 1945 και η συνταγή της Δήμητρας έχει παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο. Εδώ και 60 χρόνια φτιάχνουν πολίτικο τσουρέκι, το λεγόμενο «κλασικό», όπως το χαρακτηρίζουν που δεν είναι ούτε γεμιστό, ούτε έχει κάποια επικάλυψη.
Τώρα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο εγγονός της, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και, όπως μας τόνισε, το τσουρέκι ανήκει στα βασικά προϊόντα του μαγαζιού, αφού μπορεί κανείς να το βρει όλο τον χρόνο. Το μυστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, κρύβεται στο αλεύρι, που πρέπει να είναι πολύ δυνατό για να δημιουργηθούν οι περιβόητες ίνες. Ακόμα δίνει σημασία στο βούτυρο, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως η μαστίχα και το μαχλέπι.
Δήμητρα Γουναρίδη. Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-27.12.548
Nouvelle Patisserie, Παλαιό Φάληρο
Στο Nouvelle Patisserie θα βρεις ένα πολίτικό τσουρέκι που φτιάχνεται εδώ και 43 χρόνια με τον ίδιο τρόπο. Η συνταγή ανήκει στον παππού της οικογένειας και έχει έρθει απευθείας από την Πόλη. Περιέχει μαχλέπι και μαστίχα και μοσχοβολάει του Πάσχα. Ακόμα θα βρεις και μια εκδοχή με πραλίνα, καθώς διατηρούν την αφράτη ζύμη αλλά το γεμίζουν με σοκολάτα για ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα.
Εννοείται πως εδώ μπορείς να απολαύσεις και κουλουράκια σμυρναίικα, φτιαγμένα με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο. Καλό είναι να κάνεις ένα τηλέφωνο πρώτα, γιατί η ζήτηση αυτές τις μέρες είναι μεγάλη.
Nouvelle Patisserie. Λεωφ. Αμφιθέας 168, Παλαιό Φάληρο 175 62, τηλ. 210-98.33.096
Pavlov Patisserie, Νέα Ερυθραία
Το τσουρέκι του Pavlov Patisserie ξεχωρίζει για πολλούς λόγους και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που το καθιστούν μοναδικό. Σίγουρα η πρώτη ύλη με τα αγνά υλικά, όπως το φρέσκο βούτυρο, το εκλεκτό αλεύρι, το φυσικό μαχλέπι και η μαστίχα παίζουν πρωταρχικό ρόλο αλλά και η οικογενειακή συνταγή που χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τον Alexander Pavlov, chef patissier, το τέλειο τσουρέκι πρέπει να είναι αφράτο, ινώδες και μαλακό, χωρίς να είναι βαρύ.
Στο κατάστημα θα βρεις δύο είδη, το «το πολιτικό τσουρέκι» με το μαχλέπι και τη φυσική μαστίχα Χίου και τη vegan εκδοχή του, τα οποία είναι διαθέσιμα όλες τις εποχές του χρόνου. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος: «το καλό τσουρέκι δεν έχει εποχή – έχει μόνο αληθινή γεύση και παράδοση. Αν και είναι συνδεδεμένο με το Πάσχα, για εμάς δεν είναι απλώς ένα εποχικό γλυκό – είναι μια καθημερινή απόλαυση. Το απολαμβάνουμε ζεστό, μόλις βγει από τον φούρνο, τα πρωινά μαζί με τον καφέ, το μοιραζόμαστε σε γιορτές, αλλά και σε απλές στιγμές χαλάρωσης. Είναι το άρωμα που γεμίζει το σπίτι, η γεύση που μας θυμίζει οικογενειακές στιγμές, το γλυκό που ταιριάζει σε κάθε περίσταση».
Pavlov Patisserie. Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία, τηλ. 211-01.24.691
72H Artisanal Bakery, Κέντρο
Στο -viral με το που άνοιξε- 72H Artisanal Bakery όλη η φιλοσοφία βασίζεται στο προζύμι, το οποίο ξεκουράζεται για 72 ώρες και έπειτα ζυμώνεται για να φτιάξει όλα τα αρτοσκευάσματα που ξεφουρνίζονται καθημερινά.
Έτσι και το τσουρέκι τους, δεν θα μπορούσε να μην περιέχει προζύμι ή να φτιάχνεται με διαφορετικό τρόπο. Το κλασικό τους περιέχει μαχλέπι, μαστίχα και καρδαμο, ενώ έχουν κι ένα γεμιστό με τζαντούγια.
Αυτό που αξίζει πολύ και δεν θα βρεις κάπου αλλού είναι το «φυλλοποιημένο» τσουρέκι, που συνδυάζει την τεχνική του κρουασάν και του φύλλου κατά τη διαδικασία παραγωγής. Δημιουργεί μια αίσθηση κρουασάν και τσουρέκι μαζί με μια καραμελώμένη ζύμη που το τελικό αποτέλεσμα σκεπάζεται και με άχνη ζάχαρη. Αυτό μπορείς να το βρεις και γεμιστό με μια κρέμα «τσουρέκι», όπως την ονομάζουν.
Την Μεγάλη Εβδομάδα θα φτιάξουν και λαμπρόψωμο με μαχλέπι, μαστίχα και ρίγανη, που συνδυάζει κάπως το ψωμί με το τσουρέκι. Φυσικά, αν βρεθείς στο κέντρο μπορείς όχι μόνο να πάρεις για το χέρι ή για το σπίτι κάποιο τσουρεκάκι, αλλά να καθίσεις και στον χώρο που έχουν φτιάξει δίπλα και να το απολαύσεις με την ησυχία σου.
72H Artisanal Bakery. Μητροπόλεως 27 και Πατρώου 9-11, Κέντρο, τηλ. 216-00.06.770
Emmanuel Patisserie, Μαρούσι
Εδώ θα έρθεις για την ποιότητα και τις καλές πρώτες ύλες, αλλά και το...περιτύλιγμα. Ο Μάνος Παπαχρήστος, ιδιοκτήτης και pastry chef του μαγαζιού φτιάχνει κλασικό τσουρέκι, αργής ωρίμανσης, ελαστικό και μαστιχωτό. Η γεύση του βασίζεται στα παραδοσιακά αρώματα του Πάσχα με μαστίχα μαχλεπι και πορτοκάλι.
Το ιδιαίτερο βέβαια που θα βρεις εδώ είναι το πασχαλινό πανετόνε, το Coloba di Pasqua και τη γεμίζει δυο είδη σοκολάτας, μαύρη και γάλακτος. Η ιταλική συνταγή δεν είναι έτσι, αλλά ο pastry chef προσαρμόζει αυτό το πασχαλινό γλυκό στα δικά μας δεδομένα και σίγουρα αξίζει την προσοχή και δοκιμή σου. Και βέβαια, ακόμη περισσότερο θα σε εντυπωσιάσουν οι συσκευασίες για να κάνεις το πιο πρωτότυπο δώρο.
Emmanuel Patisserie. Περικλέους 16, Μαρούσι, τηλ. 213-03.35.533
Marinos Kosmas - Gluten Free Pastry & Bakery, Αμπελόκηποι
Δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα ο Μαρίνος Κοσμάς, ο άνθωπος που άνοιξε και εξιεδικεύτηκε στο πρώτο πιστοποιημένο και bakery gluten free και τα ιδιαίτερα τσουρέκια του, τα οποία είναι πεντανόστιμα και χωρίς γλουτένη. Εδώ θα βρεις δύο είδη και σε δύο μεγέθη. Μάλιστα το μικρό που είναι και 250 γρ. άνετα μπορεί να θεωρηθεί ατομικό πασχαλινό γλύκισμα το οποίο απολαμβάνεις καθώς κάνεις τη βόλτα σου στην Αθήνα. Μπορείς να το βρεις και σκέτο αλλά και γεμιστό με διάφορες γεύσεις, όπως σοκολάτα, cookies, κάστανο και λευκη σοκολατα, αλλά και με φυστίκι σισιλιάνικο και ξεροψημένο κανταίφι.
Ακόμα στο κατάστημα θα βρεις κουλουράκια πασχαλινά και κουλουράκια νηστίσιμα, αλλά και ιδιαίτερες νηστίσιμες πίτες όπως πατατόπιτα κολοκυθοπιτα και μανιταρόπιτα. Βέβαια, και ο χαλβάς του ο σιμιγδαλένιος από σιμιγδαλι ρυζιού ξεχωρίζει.
Marinos Kosmas - Gluten Free Pastry & Bakery. Λεωφ. Μεσογείων 78Α, Αμπελόκηποι, τηλ. 211-71.50.194
La Maison, Καλλιθέα
Σίγουρα έχουμε αναφερθεί ξανά στον Θανάση Τσαγκλιώτη και την τέχνη του στη ζαχαροπλαστική, αλλά δεν γινόταν να λείπουν από τη λίστα τα τσουρέκια που φτιάχνει και μπορείς να βρεις σ' εκείνο το μαγαζί στην Καλλιθέα. Εκεί μπορείς να επιλέξεις το κλασικό τσουρέκι που δημιουργεί με πολύ μαεστρία, είναι αφράτο και θυμίζει το πολίτικο. Περιέχει μαστίχα, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού και θα διαπιστώσεις μόλις το δοκιμάσεις πως είναι αρκετά μαστιχωτό.
Τέλος, από τη Μ. Δευτέρα θα μπορείς να αγοράσεις και πασχαλοκούλουρα σε κουτάκια που περιέχουν μαχλέπι και μαστίχα, είναι αποκλειστικά για αυτές τις μέρες και έχουν πολύ όμορφη συσκευασία.
La Maison, Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 216-70.06.518
Jesus Crust, Νέο Ψυχικό
Ψωμιά και άλλες ζύμες από τον παράδεισο μάλλον φτιάχνει καθημερινά το Jesus Crust, που κινείται και αυτό σε αυτή την third wave γενιά φούρνων που μας έχουν κατακλύσει. Εδώ όλα τα ψωμιά, ακόμη και η φοκάτσια είναι με προζύμι, τραγανά έξω και μαλακά στο εσωτερικό, περνούν από κυλινδρόμυλο και ωριμάζουν για 36 ώρες.
Αυτή την περίοδο βέβαια, οι πάγκοι παίρνουν φωτιά με ζύμες τσουρεκιών, αφού στο Jesus Crust ετοιμάζουν τσουρέκι παραδοσιακό, αρωματισμένο με μαστίχα, ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι και κακουλέ. Καταφέρνει να είναι μαλακό και μαστιχωτό, αλλά παράλληλα μεστό και ελαφρώς ψωμένιο, με έντονη τη γεύση και το άρωμα του κακουλέ. Τα κουλουράκια τους είναι επίσης κλασικά σμυρναίικα, μεγαλούτσικα και αφράτα στο εσωτερικό, πολύ αρωματικά και θυμίζουν αρκετά τα σπιτικά!
Πάντως, για την περίοδο της νηστείας θα προτείναμε να δοκιμάσεις το ιδιαίτερο μαύρο σάντουιτς με προζυμένια φοκάτσια με μαύρο σκόρδο και άνθρακα και γέμιση από πέστο πιπεριάς Φλωρίνης με φουντούκι, λιαστή ντομάτα, πάστα ελιάς και ρόκα.
Jesus Crust. Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, τηλ. 216-93.91.862
Πελίτ, Πλατεία Αμερικής
Σ' αυτό το μικρό ζαχαροπλαστείο θα δεις ουρές να περιμένουν για να προμηθευτούν το πολίτικο τσουρέκι που φτιάχνουν με αγάπη και με την ίδια συνταγή από το '64. Τότε ήρθε ο μπαμπάς της Ειρήνης Παπαγιάννη, ο Γιώργος Παπαγιάννης από την Πόλη και άνοιξε το πρώτο του ζαχαροπλαστείο. Από τότε κάνουν τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα και γίνεται ανάρπαστο τέτοιες μέρες.
Ακόμα βέβαια στα κατάστημα μπορείς να βρεις ότι νηστίσιμο τραβάει η καρδιά σου από ασουρέ πολίτικο, εκμέκ, χαλβά, καλτσούνια και ό,τι άλλο γλυκό σκεφτείς που τρώνε στην Πόλη και θες να το απολαύσεις στην αυθεντική και πιο νόστιμη εκδοχή του.
Πελίτ. Σπαρτης και Λευκωσίας 1, Πλατεία Αμερικής, τηλ. 210-86.59.914
Temps Perdu, Πειραιάς
Το Temps Perdu ανήκει στα new age bakeries που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο και εκεί θα βρεις γεύσεις που συνδυάζουν την εξέλιξη με την παράδοση. Το τσουρέκι τους είναι φτιαγμένο με μαεστρία με μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι, βανίλια και καρδάμο.
Ο pastry chef Γιάννης Βλάσιος και ο αρτοποιός Δημήτρης Δρίτσας συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα εργαστήριο ζύμης, το dough lab όπως το ονομάζουν, όπου το θερμόμετρο είναι ρυθμισμένο σταθερά στους 22 βαθμούς για να διατηρείται το βούτυρο σε ιδανική θερμοκρασία. Η δε συσκευασία που έχουν για το τσουρέκι τους, θα σου θυμίσει σίγουρα τις καραμέλες που έτρωγες μικρός στο χωριό. Ακόμη και εκεί έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτή τη σύνδεση του παρελθόντος με το σύγχρονο στοιχείο.
Temps Perdu. Καραΐσκου 114, Πειραιάς, τηλ. 210-42.96.027
Βάρσος, Κηφισιά
Στον, θρυλικό πια, Βάρσο, που υπάρχει από το 1892, θα βρεις ένα τσουρέκι με ξυσμα πορτοκαλιού, φρέσκα αυγά και φρέσκο αγελαδινό βουτυρο. Σε αντίθεση με άλλα, δεν περιέχει ούτε μαχλέπι, ουτε μαστίχα, για να αναδεικνυονται τα αρώματα των ποιοτικών υλικών τους. Συγκεκριμένα φέτος, λόγω των 130 χρόνων τους θα βρεις τα κλασικά τους πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου πέρα από τα διάφορα κουτιά και σ' ένα συλλεκτικό, μοναδικό κουτί, που μπορείς να το προσφέρεις σαν ένα πολύ όμορφο δώρο στα γιορτινά σου τραπέζια.
Βάρσος. Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210-80.12.472
Κατσαρός, Γλυφάδα
Από το 1975, η οικογένεια Κατσαρού ξεφουρνίζει φρέσκο ψωμί και πολλά ακόμη καλούδια. Ένα όνομα που ξέρουν όλοι οι Γλυφαδιώτες και πολλοί από τα πέριξ. Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν, το τσουρέκι του Κατσαρού είναι παραδοσιακό και αφράτο και αυτό που το κάνει να διαφοροποιείται είναι το γεγονός ότι αρωματίζεται με γλυκάνισο! Να ένα ωραίο στοιχείο που μας έκανε να το θυμόμαστε.
Κατσαρός. Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, τηλ. 210-96.30.914