Υλικά

για 12 ψωμάκια

Για τα ψωμάκια

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 300 ml γάλα (χλιαρό)
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα

Για τον σταυρό

  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 3-4 κ.σ. νερό (ώστε να γίνει παχύρρευστο μείγμα)

Για το φινίρισμα

1-2 κ.σ. μέλι (για επάλειψη μετά το ψήσιμο)

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα Hot Cross Buns, τα πασχαλινά αγγλικά ψωμάκια: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  2. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το χλιαρό γάλα και το αυγό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
  3. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια, πλάθουμε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
  6. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
  7. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό για τον σταυρό και βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ή σακουλάκι με τρυπούλα.
  8. Σχεδιάζουμε έναν σταυρό πάνω σε κάθε ψωμάκι.
  9. Ψήνουμε στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
  10. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το μέλι για λίγο σε κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμμάτων, ώστε να γίνει πιο υδαρές. 
  11. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο μέλι για γυαλάδα και επιπλέον γεύση.
  • Τα Hot Cross Buns είναι καλύτερα όταν καταναλώνονται την ίδια μέρα, αλλά μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 ημέρες σε ένα αεροστεγές δοχείο.
  • Αν θέλεις να προσθέσεις ακόμα πιο φρουτώδη γεύση, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με χυμό πορτοκαλιού.