Υλικά
για 12 ψωμάκια
Για τα ψωμάκια
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί
- 75 γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 300 ml γάλα (χλιαρό)
- 1 αυγό
- 100 γρ. σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα
Για τον σταυρό
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 3-4 κ.σ. νερό (ώστε να γίνει παχύρρευστο μείγμα)
Για το φινίρισμα
1-2 κ.σ. μέλι (για επάλειψη μετά το ψήσιμο)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα Hot Cross Buns, τα πασχαλινά αγγλικά ψωμάκια: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το χλιαρό γάλα και το αυγό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια, πλάθουμε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό για τον σταυρό και βάζουμε το μείγμα σε κορνέ ή σακουλάκι με τρυπούλα.
- Σχεδιάζουμε έναν σταυρό πάνω σε κάθε ψωμάκι.
- Ψήνουμε στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το μέλι για λίγο σε κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμμάτων, ώστε να γίνει πιο υδαρές.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο μέλι για γυαλάδα και επιπλέον γεύση.
- Τα Hot Cross Buns είναι καλύτερα όταν καταναλώνονται την ίδια μέρα, αλλά μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 ημέρες σε ένα αεροστεγές δοχείο.
- Αν θέλεις να προσθέσεις ακόμα πιο φρουτώδη γεύση, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με χυμό πορτοκαλιού.