Το σοκολατένιο αυγό είναι συνδεδεμένο με τις πιο ωραίες παιδικές μας αναμνήσεις, αφού στη θέασή του όταν έβγαινε από την τσάντα με τα δώρα του νονού ο ενθουσιασμός δεν κρυβόταν με τίποτα. Όμως τελικά ίσως το σοκολατένιο αυγό είναι μία απόλαυση και για τους μεγάλους και αυτά τα ζαχαροπλαστεία το έχουν κάνει τέχνη. Λαχταριστές σοκολάτες, απίθανα σχήματα και εντυπωσιακά σχέδια, τα κάνουν σωστά στολίδια. Δες πού θα τα βρεις.
Esophy
Στα πασχαλινά τους αυγά χρησιμοποιούν σοκολάτα γάλακτος, bitter σοκολάτα, λευκή σε διάφορα χρώματα φτιαγμένα με φυσικά χρώματα και πιτσιλιές.
Φέτος όμως το Esophy έχει φτιάξει και μία σειρά από σοκολατένια προϊόντα vegan και χωρίς ζάχαρη με τα βούτυρα καρπών. Ανάμεσα στα προϊόντα αυτά είναι βέβαια και τα πασχαλινά αυγά που έρχονται σε μία fun συσκευασία αυγοθήκης, με δύο αυγά σοκολάτας «vegan γαλακτος» με φουντουκοβούτυρο και καβουρδισμένα φουντούκια και δύο αυγά με σοκολάτα «vegan γάλακτος» με φιστικοβούτυρο. Και το κουνελάκι του Πάσχα όμως δεν λείπει από την παρέα και εκεί θα το βρεις με χρωματιστές πιτσιλιές.
Εsophy. Λεωφ. Κηφισίας 357, Κηφισιά, τηλ. 210-62.30.230
Kora, Κολωνάκι
Στo Kοra έχουν διάθεση για άνοιξη και χρώμα, αλλά τα σοκολατένια αυγά τους φέτος τα κάνουν πιτσιλωτά! Μπορεί να το γνωρίζεις για τα μοσχομυριστά τους viennoisserie, όμως αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία στα χρωματιστά αυγά του. Τι θέλεις; Κίτρινο, γαλάζιο, ροζ;
Για κάτι πιο ασυνήθιστο και πληθωρικό, φτιάχνουν και το σοκολατένιο αυγό με πλούσια γέμιση από λευκή σοκολάτα με πραλίνα αμυγδάλου, feuilletine και ένα bon bon από αλατισμένη καραμέλα στο κέντρο.
Kora. Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.27.855
Fresh
Τα ζαχαροπλαστεία Fresh για αυτή την περίοδο έχουν ετοιμάσει φυσικά τα πασχαλινά καλούδια τους και από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σοκολατένια αυγά.
Φέτος την προσοχή μας τράβηξε ένα αυγό με ιδιαίτερο concept: αυτό με τη διπλή σοκολάτα- πραλίνα ποικιλίας Callebaut που έχει φουντούκια στο εξωτερικό του και στην ουσία αποτελεί μία πινιάτα που κρύβει εκπλήξεις. Το παίρνεις σε συσκευασία με ένα ξύλινο σφυράκι, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να σπάσεις το αυγό. Τέλειο; Δες όλα τα καταστήματα Fresh εδώ: freshpatisserie.gr
Dimitris Economidis Pastritect
Περνώντας από το κατάστημά του Δημήτρη Οικονομίδη στο Νέο Ψυχικό, ίσως νομίσεις πως βρίσκεσαι μπροστά σε γκαλερί, αφού ο ίδιος τα αντιμετωπίζει ως έργα τέχνης. Πράγματι, η αρμονία, η φινέτσα, η χάρη και η συμμετρία διακρίνει την κάθε δημιουργία του. Η Valrohna ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εκείνον που του έμαθε να σέβεται την πρώτη ύλη τόσο στο κομμάτι της διαχείρισης, όσο και στο κομμάτι του σχεδιασμού αλλά και της συνδεσιμότητας που αφορά σε ένα γλυκό.
Όλα αυτά, αντικατοπτρίζονται και στις σοκολατένιες πασχαλινές δημιουργίες που μας παρουσιάζει φέτος. Και πράγματι, οπτικά και μόνο έχουν τόση λεπτομέρεια, που τα κάνει να μοιάζουν με χαριτωμένα και τέλεια σχεδιασμένα κομψοτεχνήματα. Και βέβαια, σε ποικιλία: από το Lapin Mon Chérie, το λαγουδάκι με πραλίνα βανίλια, μέχρι τον καλοζωισμένο αρκούδο με πραλίνα φιστικιού και τα μικρότερα λαγουδάκια της παρέας, με καραμελωμένο φουντούκι ή αμύγδαλα. Διαλέγεις και παίρνεις!
Dimitris Economidis Pastritect. Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210-67.55.000
Antonis Selekos Conceptual Desserts, Παγκράτι
Με έντονη δημιουργικότητα, ανησυχίες και αγάπη γι' αυτό που κάνει, μετρώντας ήδη πλούσια εμπειρία στο fine dining και τη ζαχαροπλαστική, παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 32 ετών, ο Αντώνης Σελέκος δουλεύει αδιάκοπα στο Selekos Conceptual Desserts, το εργαστήριό του στο Παγκράτι.
Μπορεί – όπως έχουμε ξαναπεί – ο Αντώνης Σελέκος να έγινε concept με τα, διάσημα πια, πανετόνε του, όμως αυτή την περίοδο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το signature σοκολατένιο πασχαλινό αυγό του, το οποίο είναι σωστό κομψοτέχνημα. Σαγρέ στο εξωτερικό, σε μπορντό χρώμα, με στοιχεία λευκής σοκολάτας κολλημένα πάνω του, που θυμίζουν τσαλακωμένο χαρτί, και βούτυρο κακάο. Και ποιος δεν θα το ήθελε;
Antonis Selekos Conceptual Desserts. Eριφύλλης 2, Παγκράτι, τηλ. 210-72.48.888
The Cakers, Γλυφάδα
Το λιλιπούτειο και κουκλίστικο εργαστήριο ειδών ζαχαροπλαστικής της Γλυφάδας, το Τhe Cakers, φημίζεται για τα εντυπωσιακά γλυκά του, τις φαντασμαγορικές διακοσμήσεις, αυτές που λες «πραγματικά, λυπάμαι να το φάω». Άλλωστε, πίσω από αυτό κρύβονται δύο δυναμικές γυναίκες με αγάπη και μεράκι γι΄ αυτό που κάνουν, αλλά και με μανία για την έμφαση στην κάθε λεπτομέρεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Λουίζα Διγενή και η Ελισάβετ Αρμάου κατάφεραν να κάνουν τις τούρτες και τα κέικ τους γνωστά σε κάθε άκρη της Αθήνας.
Από αυτά βέβαια δεν θα έλειπαν και τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά που φτιάχνουν πυρετωδώς αυτή την περίοδο, με λαχταριστή βέλγικη σοκολάτα είτε γάλακτος, είτε μαύρη, τα οποία και διακοσμούν με σχέδια που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από παραμύθι.
Εκτός όμως από αυτά, παίρνουν τη λευκή σοκολάτα και τη χρωματίζουν σε ό,τι χρώμα μπορείς να φανταστείς, φτιάχνοντας κάποια από τα πιο ιδιαίτερα αυγά.
Θα τα βρεις σε δύο μεγέθη, ένα των 220 γραμμαρίων και ένα των 350 και σε περιποιημένες συσκευασίες δώρου που ζηλεύουμε μικροί και μεγάλοι.
The Cakers. Ξενοφώντος 23, Γλυφάδα, τηλ. 213-03.41.273
Sweet Alchemy by Stelios Parliaros, Κολωνάκι
Το Sweet Alchemy του Στέλιου Παρλιάρου δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα και αυτό γιατί εκτός της ακαταμάχητης σοκολάτας ποικιλίας Vahlrona των αυγών του, αποτελεί ίσως την πιο ιδιαίτερη πρόταση για δώρο.
Αρχικά θα βρεις πραγματικά νόστιμα σοκολατένια αυγά bitter, γάλακτος ή για αυτούς που ψάχνουν κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο, με κρέμα passion fruit ή φράουλα. Στις διακοσμήσεις θα δεις από κομμάτια βάφλας, μέχρι ανθό αλατιού και ζαχαρωτά.
Από εκεί και πέρα όμως, φέτος το Sweet Alchemy παρουσιάζει τη συνεργασία του με τους σχεδιαστές Deus Hommes. Θα μας πεις, πού κολλάει αυτό με τα αυγά; Κολλάει γιατί ετοιμάζουν τις πιο εντυπωσιακές θήκες με πολύχρωμα υφάσματα και περίτεχνα σχέδια, που κλείνουν μέσα τους διάφορες γλυκές λιχουδιές, ή και ολόκληρο πασχαλινό αυγό!
Sweet Alchemy. Ηροδότου 24, τηλ. 210-72.40.205
Ourse, Γλυφάδα
Τα γλυκά του Ourse με την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκη έχουν αποτελέσει αρκετές φορές αφορμή για να φτάσουμε μέχρι τη Γλυφάδα. Και κάθε χρόνο, καταφέρνει να δημιουργήσει κάποιες από τις πιο ωραίες πασχαλινές δημιουργίες. Φέτος λοιπόν ετοιμάζει δύο είδη που ξεφεύγουν εντελώς από τα συνηθισμένα: ένα μεγάλο πασχαλινό αυγό, το οποίο είναι στην ουσία μισό, αφού το κλείνουν στη μέση με επιπλέον σοκολάτα τζιαντούγια και πραλίνα φουντουκιού και το «χτίζουν» με άλλα μικρότερα σοκολατένια αυγά που κρύβουν διάφορες γεμίσεις, ώστε να θυμίζει φωλιά!
Εναλλακτικά, θα βρεις το κουτί με τρία σοκολατένια αυγά σε τρεις γεύσεις: bitter, γάλακτος και καραμελωμένη λευκή σοκολάτα. Και αν μη τι άλλο, κρύβουν κι αυτά τις δικές τους γεμίσεις με ξηρούς καρπούς.
Ourse. Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 212-10.67.019
La maison, Καλλιθέα
Το έχουμε αναφέρει ξανά - αλλά η επαναλήψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως - και τα γλυκά του Θανάση Τσαγκλιώτη στην επανάληψη γίνονται ακόμη πιο νόστιμα. Έτσι και τα πασχαλινά του αυγά, ξεχειλίζουν σοκολάτα γάλακτος και γλύκα. Θα τα βρεις να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα κλασικά, που είναι σκέτα με σοκολάτα και τα γεμιστά με γεύσεις και από πάνω ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα.
Η αλήθεια όμως είναι πως αυτό που αξίζει είναι τα γεμιστά, αφού δεν θα τα βρεις κάπου άλλου και θα σε συναρπάσουν με τη γεύση τους. Φτιάχνει δύο είδη, το ένα είναι με πραλίνα φράουλα, κροκάν αμυγδάλου και Coco Pops και το άλλο γεμίζεται με γκοφρέτα για τραγανή και γλυκιά απόλαυση. Μα θα μπορούσες να αντισταθείς σε κάτι τέτοιο;
La Maison. Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 216-70.06.518
Bread BC, Χαλάνδρι
Στο Bread B.C. το ψωμί το φτιάχνουν με την προσοχή και την ευλάβεια που του αρμόζει, αφού για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης. Μάθαμε όμως ότι φτιάχνουν και πολύ ωραία πασχαλινά αυγά, με το δικό τους στοιχείο, βέβαια. Τι εννοούμε;
Θα βρεις δύο εκδοχές που κολάζουν μικρούς, αλλά κυρίως μεγάλους: μία 75% bitter που στο εσωτερικό του αυγού έχει καραμελωμένη κόρα ψωμιού, συνδυάζοντας γεύση, αλλά και τη φιλοσοφία του sustainability, αφού χρησιμοποιούν ψωμί που έχει περισσέψει. Στο εξωτερικό του είναι σαγρέ, καλυμμένο με σκόνη κακάο.
Αν όμως είσαι φίλος του κρουασάν, φτιάχνουν ένα ακόμη σοκολατένιο αυγό με καραμελωμένα flakes από κρουασάν βουτύρου, τραγανά και νόστιμα.
Bread BC. Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.51.961
Yum Guilt Free, Γλυφάδα
Sugar-free, γεμάτο πλούσια γεύση και με μια τρυφερή ανατροπή: μόλις το σπάσεις, αποκαλύπτονται οι χειροποίητες τρούφες που κρύβει μέσα του. Αυτό είναι το πασχαλινό αυγό που έχει ετοιμάσει για φέτος το Yum Guilt Free, το λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας που ετοιμάζει λιχουδιές χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, vegan και κυρίως ωμοφαγικές. Μην έχεις τύψεις λοιπόν.
Ακόμη, φτιάχνουν σοκολατένια αυγά γεμισμένα με κρέμα φουντουκιού, αλλά και μισά αυγά γεμισμένα με σοκολατάκια με ινδοκάρυδο τύπου bountie. Και όλα χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη.
Yum Guilt Free. Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 210-96.13.374
Αφοί Ασημακόπουλοι, Εξάρχεια
Σ' αυτό το ζαχαροπλαστείο των Εξαρχείων μπορείς να βρεις σοκολατένια αυγά σε διάφορα μεγέθη και σχήματά και όπως δήλωσαν και οι ίδιοι κάθε χρόνο προσπαθούν να ξεπερνούν τον εαυτό τους. Είναι παιχνιδιάρικα, ιδιαίτερα και ιδανικά για όλες τις ηλικίες. Θα τα συναντήσεις με lego από σοκολάτα, ζωγραφισμένα στο χέρι αλλά και με σχέδια από γλάσο.
Φτιάχνονται από σοκολάτα υγείας με 55% κακάο, αλλά και γάλακτος και ορισμένα διακοσμούνται και με σοκολατένιες καρδιές. Πόσο πιο τέλεια μπορούν να γίνουν; Ακόμα τα στολίζουν και με διάφορα είδη σοκολάτας, όπως είναι η λευκή και η ruby.
Αφοί Ασημακόπουλοι. Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα τηλ. 210-36.10.092
Μέλισσα, Περιστέρι
Δεν είναι τυχαίο, που η Μέλισσα τόσα χρόνια φημίζεται για τα σοκολατένια προϊόντα της. Αν είσαι λάτρης των ξηρών καρπών, σίγουρα θα τα λατρέψεις αυτά που είναι γεμιστά, αλλιώς έχουν και σκέτα με σοκολάτα γάλακτος και υγείας με διάφορα ποσοστά κακάο.
Μπορεί να μη διακρίνονται για τα εντυπωσιακά τους σχέδια ή τους περίτεχνους στολισμούς αλλά είναι όμορφα, διακριτικά και κυρίως πολύ νόστιμα.
Μέλισσα. Eθνάρχου Mακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210-57.11.055
Emmanuel Patisserie, Μαρούσι
Ο Μάνος Παπαχρήστος, ιδιοκτήτης και pastry chef, δημιουργεί elegant πασχαλινά αυγά, όπως τα χαρακτηρίζει. Χρησιμοποιεί δύο είδη σοκολάτας μαύρη και γάλακτος, ενώ τα σχέδια που επικρατούν είναι ασύμμετρα και στολίζονται με σκόνη ή φύλλα χρυσού. Μάλιστα κάθε αυγό είναι μοναδικό, διότι δεν υπάρχει καλούπι και κάθε σχέδιο γίνεται στο χέρι. Σκέψου ότι αν αγοράσεις ένα τέτοιο αυγό, θα είναι μοναδικό.
Βέβαια, στο συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο αν βρεθείς για να αγοράσεις το πασχαλινό σου αυγό, θα σου προτείναμε να δοκίμαζες και το σου με τις φράουλες, είτε σε οικογενειακό μέγεθος, είτε σε ατομικό γιατί είναι πολύ ελαφρύ, νόστιμο και αποτελεί την ιδανική επιλογή για επιδόρπιο μετά από γιορτινό τραπέζι.
Emmanuel Patisserie. Περικλέους 16, Μαρούσι, τηλ. 213-03.35.533
Hotel Grand Bretagne
Κι όμως, το ιστορικό ξενοδοχείο Grand Bretagne στο κέντρο της πόλης παρουσιάζει φέτος το δικό του πασχαλινό αυγό, σε συνεργασία με τον pastry chef Αλέξανδρου Κούφα. Φτιαγμένο από bitter σοκολάτα Valrhona 66%, με καρδιά από τραγανή πραλίνα δημητριακών και αλατισμένη καραμέλα γάλακτος, το αυγό αυτό αποτελεί πραγματικό κομψοτέχνημα. Και επειδή η παρουσίαση μετρά, μας το προσφέρουν μέσα σε ένα κομψό Easter Egg Box.
Hotel Grand Bretagne. Βασιλέως Γεωργίου Α' 1, πλατεία Συντάγματος, τηλ. 210-33.30.750