Για vegans αλλά και μη, αυτή η διαφορετική εκδοχή των cinnamon rolls είναι ακαταμάχητη! Πέρα από τη γεύση της όμως, θα την εκτιμήσετε και για την ευκολία με την οποία φτιάχνεται αυτή η συνταγή, καθώς η αφράτη και εύκολη ζύμη δε χρειάζεται καν μίξερ. Όσο για τη γέμιση, περιλαμβάνει τον παραδοσιακό χαλβά του μπακάλη, κρανμπερις, καρύδια και φυσικά κανέλα. Και για όλους τους ορκισμένους λάτρεις της σοκολάτας, τα rolls μας εδώ περιχύνονται με λαχταριστή γκανάς σοκολάτας που τα απογειώνει. 

Vegan rolls με χαλβά και σοκολάτα

Vegan rolls με χαλβά και σοκολάτα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 ml γάλα αμυγδάλου, χλιαρό
  • 120 γρ. βούτυρο φυτικό, λιωμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή 
  • 14 γρ. μαγιά, ξηρή
  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. βούτυρο φυτικό
  • 200 γρ. χαλβά, τριμμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια
  • 4-5 κ.σ. κράνμπερις
  • 4-5 κ.σ. καρύδια σπασμένα
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή 
  • 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

Για τη γκανάς 

  • 200 ml γάλα καρύδας
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα λαχταριστά, vegan rolls με χαλβά και σοκολάτα, ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα αμυγδάλου, μαζί με το φυτικό βούτυρο και τη ζάχαρη και τα λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, προσέρχοντας η θερμοκρασία του μείγματος να μην υπερβεί τους 40°C. 
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
  3. Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι και έπειτα το μείγμα από το κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο το ζυμάρι.
  4. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρώς.
  5. Ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα πάχους 1 εκ. και απλώνουμε πάνω του το φυτικό βούτυρο, το οποίο έχουμε μαλακώσει ελαφρώς.
  6. Πασπαλίζουμε με τον χαλβά, τα κράνμπερις, τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, διπλώνοντας τη μεγάλη πλευρά.
  7. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια, τα τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με φυτικό βούτυρο, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Θα είναι έτοιμα μετά από περίπου 30 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα ρολά για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Για την γκανάς 

  1. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα καρύδας και αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα κομματάκια της σοκολάτας. 
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει και έπειτα αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Όταν κρυώσουν τα ρολά, περιχύνουμε με την γκανάς και σερβίρουμε.
  • Πολύ σημαντικό ρόλο στα ρολάκια παίζει το αλεύρι, που πρέπει να είναι ειδικό για τσουρέκια, πλούσιο σε γλουτένη, διότι αυτό το συστατικό βοηθάει να γίνει η ζύμη μας πιο ελαστική. 
  • Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία της συνταγής, είναι η θερμοκρασία. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να προστεθεί σε ένα χλιαρό μείγμα. Όχι ζεστό, αλλά χλιαρό. Αν αντίθετα η θερμοκρασία είναι υψηλή, η μαγιά δε θα λειτουργήσει.