
Υλικά
για 80-85 κουλούρια
- 1.050 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ, δηλαδή 1 φακελάκι
- λίγο αλάτι
- 5 αυγά
- 350 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- ½ κ.γ. μαστίχα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- 170 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- 200 ml γάλα
- 1-2 κρόκοι αυγών αραιωμένοι με 2 κ.σ. νερό για το ψήσιμο
- 50 γρ. σουσάμι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα πασχαλινά κουλούρια με μαχλέπι και μαστίχα, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Ύστερα κοπανίζουμε στο γουδί το μαχλέπι με λίγη από τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τη μαστίχα και συνεχίζουμε το κοπάνισμα μέχρι να γίνει κι αυτή σκόνη.
- Προσαρμόζουμε το σύρμα και χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει καλά το μείγμα. Πρέπει να χτυπηθούν πολύ καλά γιατί αλλιώς τα κουλούρια μας θα έχουν έντονη τη μυρωδιά του αυγού.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το λιωμένο βούτυρο Lurpak και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Σταματάμε το μίξερ και προσαρμόζουμε τους γάντζους. Ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη για κουλούρια. Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, ακόμα κι αν μας φαίνεται πως χρειάζεται. Αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά θα είναι εντάξει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στον αέρα, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 3 ρηχά ταψιά και μετά παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης, περίπου 20-25γρ., τις οποίες πρώτα πλάθουμε σε κορδόνια και μετά κάνουμε κουλουράκια ή πλεξουδίτσες ή ό,τι σχήμα μας αρέσει.
- Αραδιάζουμε τα κουλούρια στα ταψιά που ετοιμάσαμε αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν στο ψήσιμο.
- Τα αλείφουμε με το χτυπημένο κρόκο του αυγού, αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο (ανά δύο ταψιά) για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν όμορφα και να πάρουν χρώμα χρυσοκόκκινο. Αν χρειαστεί αλλάζουμε θέση στα ταψιά.
- Αφού βγάλουμε τα κουλούρια από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα τακτοποιήσουμε σε πιατέλες ή σκεύη φύλαξης.