Ο Κωστής Κωστάκης ζυμώνει στο Α λα γκρεκ, το μαγαζί που διατηρεί στο Χαλάνδρι από το 2013 μαζί με τον Γιάννη Πετρή, πίτες και αρτοποιήματα που τιμούν την παράδοση, ανάμεσά τους και υπέροχους γκιουζλεμέδες.

Κωστής Κωστάκης

Ο Κωστής Κωστάκης ζυμώνει στο «Α λα γκρεκ» πίτες και αρτοποιήματα που τιμούν την παράδοση

Κωστής Κωστάκης

Το λεπτό, σπιτικό φύλλο είναι το μυστικό για απολαυστικό γκιουζλεμέ

Γκιουζλεμέδες είναι οι περίφημες μικρασιάτικες λεπτές πίτες που ψήνονται σε μεταλλικές πλάκες που ονομάζονται σάτσι. Ζητήσαμε από τον Κωστή Κωστάκη να μοιραστεί μαζί μας τη συνταγή και μη φοβάστε, δεν θα χρειαστείτε σάτσι για να ψήσετε τους γκιουζλεμέδες - ένα τηγάνι αρκεί.

Κωστής Κωστάκης

Κωστής Κωστάκης

Κωστής Κωστάκης

Οι λεπτές πίτες ψήνονται σε μεταλλικές πλάκες που ονομάζονται σάτσι.
Υλικά

Για 15-20 κομμάτια

Για τη ζύμη

  • 700γρ. αλεύρι σκληρό
  • 300γρ. αλεύρι κίτρινο
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή ή 30γρ. νωπή
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. αλάτι
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 500-550 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 300 γρ. κιμά χοιρινό
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τη γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί καλά.
  2. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, το πιπέρι και λίγο αλάτι. Ο κιμάς είναι έτοιμος όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  3. Αφήνουμε τον κιμά αφήνουμε να κρυώσει καλά και κατόπιν προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Για τη ζύμη

  1. Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε καλά.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη για 30’ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και στη συνέχεια, τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε ξανά.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 100γρ. και τα πλάθουμε σε μπάλες. Με τη βοήθεια πλάστη και με λίγο αλεύρι τις ανοίγουμε σε λεπτές στρογγυλές πιτούλες.
  4. Στη μέση κάθε πίτας βάζουμε τη γέμιση και την κλείνουμε σε φάκελο.
  5. Αφού γεμίσουμε όλες τις πιτούλες τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν.
  6. Τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τες συχνά μέχρι να ψηθούν καλά απ’ όλες τις πλευρές.
  7. Λίγο πριν τις βγάλουμε από το τηγάνι τις αλείφουμε με βούτυρο. Τις γυρνάμε ακόμη μια φορά και είναι έτοιμες.