
Υλικά
για 60 τεμ. περίπου
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 15γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 καλή πρέζα αλάτι
- 350 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 320 γρ. ζάχαρη
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- 125 ml χυμό πορτοκάλι
- 50 ml κονιάκ
- 2 κρόκους αυγών, ο ένας ανακατεμένος με 1 κ.σ. νερό για το άλειμμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα σμυρναίικα πασχαλινά κουλουράκια, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε το βούτυρο Lurpak με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και αφού ενσωματωθεί ρίχνουμε τη βανιλίνη, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ.
- Όταν γίνει ομοιογενής η ζύμη μας, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα από το αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη. Δεν την παραζυμώνουμε.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και στο μεταξύ στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε 3 ταψιά.
- Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, των 20 γρ. για τις κοτσίδες και των 25 γρ. για τα υπόλοιπα σχήματα, και πλάθουμε κορδόνια που πλέκουμε είτε σε κοτσιδούλες, είτε σε βαρκούλες που είναι το χαρακτηριστικό σχήμα των σμυρναίικων κουλουριών. Διπλώνουμε το κορδόνι στα 3 και πιέζουμε την πάνω και την κάτω πλευρά σε σίγμα τελικό ή θήτα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια μας σε ταψιά, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου την κάθε φουρνιά.
- Αφού ξεφουρνίσουμε τα κουλουράκια μας και κρυώσουν εντελώς τα μεταφέρουμε σε σκεύος αποθήκευσης ή πιατέλα σερβιρίσματος. Καλό είναι να προτιμήσουμε σκεύη αποθήκευσης από πορσελάνη που κρατάνε τα κουλουράκια πάντα τραγανά.