
Δίνουμε νέα διάσταση στα πασχαλινά κουλουράκια, προσθέτοντάς τους κεφίρ το οποίο τα κάνει πιο γευστικά, αλλά και πιο υγιεινά, μιας και το κεφίρ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Επίσης, προσθέτουμε ζάχαρη αρωματισμένη με πορτοκάλι, που τα κάνει ακόμη πιο μυρωδάτα και απολαυστικά. Βέβαια, αν εσείς δεν έχετε τον χρόνο να την ετοιμάσετε, τότε θα προσθέσετε απλά το ξύσμα πορτοκαλιού στη ζύμη.
Όσο για το σχήμα τους, η κλασική πλεξούδα είναι πάντα μια καλή επιλογή για τα πασχαλινά κουλουράκια. Βέβαια, μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα σχέδια, αρκεί να διατηρούμε την ίδια ποσότητα ζύμης για κάθε κουλουράκι, στα 25 γρ., ώστε να ψηθούν σωστά και ομοιόμορφα.
για 30 κουλουράκια
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 500-550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 2 αυγά
- 40 ml χυμό πορτοκαλιού
- 40 ml κεφίρ
- 1 κρόκο αυγού, αραιωμένο σε 2-3 κ.σ. νερό
- αλάτι
- Για τα πασχαλινά κουλουράκια με κεφίρ βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μείγμα σε ένα βάζο. Αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 24 ώρες.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, λίγο αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, την αρωματισμένη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το μείγμα του αλευριού και το κεφίρ. Χτυπάμε για ακόμα 1-2 λεπτά. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να αποσύρουμε το μείγμα από το μίξερ και να το δουλέψουμε λίγο με το χέρι. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις ή στους 175°C στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το ζυμάρι, περίπου 25 γρ. και σχηματίζουμε ένα κορδόνι περίπου 14 εκ. Στριφογυρίζουμε τις δύο άκρες μεταξύ τους, δημιουργώντας πλεξούδες.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί και αλείφουμε με το αραιωμένο αυγό.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια στον φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.