Εσύ πώς προτιμάς τα πασχαλινά κουλούρια σου, αφράτα ή τραγανά, με άρωμα πορτοκαλιού ή βανίλιας, πλεγμένα σε κοτσιδούλες ή κάπως αλλιώς; Όπως και αν τα λαχταράς, σου έχουμε όλες τις συμβουλές για άριστα αποτελέσματα. Δες πού πρέπει να δώσεις προσοχή: 

Το αλεύρι 

  • Επίλεξε αλεύρι μαλακό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μέτρια περιεκτικότητα πρωτεΐνης για πιο τραγανό αποτέλεσμα. 
  • Επίσης μην ξεχνάς να κοσκινίσεις το αλεύρι πριν το χρησιμοποιήσεις και να το ανακατέψεις με το μπέικιν πάουντερ.
  • Αν θέλεις να είσαι σίγουρος για την ποσότητα του μπέικιν πάουντερ, χρησιμοποίησε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Τα καλά υλικά

  • Ό,τι μαγειρεύεις έχει τη γεύση των υλικών που βάζεις στο φαγητό σου. Γι’ αυτό τα πασχαλινά κουλούρια, πρέπει να τα φτιάχνεις με τα καλύτερα υλικά: καλό βούτυρο, ελαφρύ ελαιόλαδο, φρέσκα αυγά, φρεσκοστιμμένο χυμό εσπεριδοειδών. 
  • Επίσης, καλό είναι να τα έχεις αφήσει όλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για τουλάχιστον 2 ώρες πριν ξεκινήσεις την προετοιμασία σου. 

Τα αρώματα

  • Όταν η συνταγή απαιτεί ξύσμα εσπεριδοειδών, οπότε επίλεξε ακέρωτα φρούτα.
  • Κι αν χρησιμοποιήσεις μπαχαρικά, φρόντισε να είναι φρέσκα και όχι πολυκαιρισμένα με αδύναμα αρώματα. 

Πασχαλινά κουλούρια

Πασχαλινά κουλούρια

Το ζύμωμα 

  • Σε κάθε περίπτωση, ένα μίξερ είναι απαραίτητο. Ξεκίνα χτυπώντας πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά. Φρόντισε λοιπόν να έχεις μαλακώσει το βούτυρο αφήνοντάς το από πριν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 
  • Αν η συνταγή περιέχει πολλά αυγά, ξεκίνα χτυπώντας πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, για 10 λεπτά τουλάχιστον και ύστερα πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά. Σε αυτή την περίπτωση λιώσε το βούτυρο πριν το προσθέσεις στη ζύμη.
  • Το αλεύρι είναι συνήθως το τελευταίο που προσθέτουμε και σε αυτή τη φάση πρέπει να το δουλέψεις όσο χρειάζεται μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Αν δουλέψεις τη ζύμη στο μίξερ, άλλαξε το σύρμα με γάντζο. Αλλιώς τελείωσε το ζύμωμα στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση, μην παραζυμώσεις γιατί τότε η ζύμη θα βγάλει τα λιπαρά της και θα σκληρύνει. 

Η ξεκούραση

  • Η ξεκούραση είναι απαραίτητο στάδιο του ζυμώματος γι’αυτό πριν κόψεις και πλάσεις τη ζύμη σε κουλούρια, άφησέ τη ήσυχη για 10-15 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί το πλέγμα της γλουτένης. 
  • Ακόμη και αν σου φαίνεται πως χρειάζεται επιπλέον αλεύρι για να γίνει πιο εύπλαστη, μην το προσθέσεις, αν δεν αφήσεις να περάσουν πρώτα τα 15 λεπτά της ξεκούρασης.

Το πλάσιμο

  • Το πρώτο που πρέπει να προσέξεις κατά το πλάσιμο είναι τα κουλούρια να είναι όμοιου όγκου και μεγέθους, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Άλλο χρόνο ψησίματος έχει ένα κουλούρι 25 γρ. και άλλο ένα κουλούρι των 50 γρ. Μέχρι να πάρεις το κολάι, μια ζυγαριά μπορεί να βοηθήσει να βρεις την κατάλληλη ποσότητα ζύμης. 
  • Όποιο σχήμα και αν δώσεις στα κουλούρια, ξεκίνα πλάθοντας κορδόνια. Μην την πιέζεις υπερβολικά καθώς πλάθεις τα κορδόνια μας στον αέρα ή στον πάγκο, ό,τι βολεύει καλύτερα. Πλάσε απαλά, για να είναι αέρινα τα κουλούρια. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, το σκληρό πλάσιμο σκληραίνει το κουλούρι. 

Η σωστή προετοιμασία και το ψήσιμο  

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 175℃ στον αέρα και μην βάζουμε μέσα τα κουλούρια αν δεν έχει πιάσει προηγουμένως τη θερμοκρασία.
  • Επίσης, μην ξεχάσεις να τα αλείψεις απαλά-απαλά με ένα μείγμα κρόκου αυγού και νερού, που θα τα γυαλίσει και θα τους δώσει υπέροχο ροδοκόκκινο χρώμα.