
Μα πραγματικά, ποιος δεν αγαπάει τα γλυκά; Πιο παραδοσιακά, ψωμένια, σοκολατένια, με κρέμες, με φρούτα, σιροπιαστά, γαλλικής ζαχαροπλαστικής και ούτω καθεξής. Όλοι μας, ακόμη και οι «team αλμυρό», αναζητούμε κάποια στιγμή αυτή τη γλυκιά λιχουδιά που θα μας φτιάξει τη διάθεση. Κάποιες φορές μάλιστα απεγνωσμένα. Βέβαια, καμιά φορά ακόμη και η κατανάλωση του πιο αγαπημένου μας γλυκού, μπορεί να συνοδεύεται μετά από τύψεις.
Μάλλον αυτό σκέφτηκε η Λίζα Βαβούρη όταν δημιούργησε το Yum Guilt Free, όπως κατάλαβα από τη συνάντησή μας που ξεκίνησε με το πάντα ζεστό χαμόγελο και καλωσόρισμά της. Ας ξετυλίξουμε όμως την ιστορία της από την αρχή.
Τα energy balls - εφαλτήριο για μία γλυκιά ιστορία
Η Λίζα σπούδασε Μουσειολογία και η βασική της δουλειά ήταν φωτογράφος. Καμία σχέση με οτιδήποτε γαστρονομικό, δηλαδή. Ήταν ωστόσο πάντα οπαδός της υγιεινής διατροφής και της ευεξίας, της διατροφής αυτής που τελικά την κάνει να νιώθει καλά. Και βέβαια, της ζαχαροπλαστικής. Έτσι, έμπαινε συχνά - πυκνά στην κουζίνα, πειραματιζόταν, και πριν από περίπου 9 χρόνια, σε μία από τις πολλές ώρες που καταπιανόταν με την κουζίνα, προσπάθησε να φτιάξει νόστιμα energy balls, αλλά χωρίς ζάχαρη για κάποιο αγαπημένο της πρόσωπο που δεν μπορούσε να φάει γλυκά. Το πρόσωπο αυτό μάλλον ενθουσιάστηκε. Η Λίζα φυσικά πήρε τα πάνω της, πέρασε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, έκανε περισσότερες δοκιμές, ξεκίνησε να το ψάχνει πιο εντατικά, κυρίως από αντίστοιχες προτάσεις στο εξωτερικό και ανακάλυψε πως τελικά αυτή η δημιουργική διαδικασία λειτουργεί για εκείνη σαν ψυχοθεραπεία.
Προσπαθούσε να μειώσει τη ζάχαρη, αντικαθιστώντας τη με μέλι, για παράδειγμα, και συνειδητοποίησε ότι παρότι αφαιρούσε υλικά που είναι «απαραίτητα» για τα γλυκά, το αποτέλεσμα ήταν κάτι πραγματικά νόστιμο. Οι φίλοι της δε που δοκίμαζαν τα χαριτωμένα, πλην τίμια γλυκά της, έμειναν κατενθουσιασμένοι, παρότι πριν δοκιμάσουν ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ο νυν συνεργάτης της μάλιστα, Στέλιος Λιγνός, τότε αρνούνταν πεισματικά να δοκιμάσει τους πειραματισμούς της. «Τον παρακαλούσα και δεν ήθελε με τίποτα όταν του έλεγα τι έχουν μέσα!».
Ε, τρία χρόνια μετά το πλάσιμο εκείνων των energy balls που έμελλε να αλλάξουν τη ζωή της, σκέφτηκε πως θα μπορούσε να το κάνει επαγγελματικά. Ξεκίνησε με την πώληση των προϊόντων της μέσω χονδρικής για διάφορα μαγαζιά, όμως αργότερα ένας λιλιπούτειος χώρος σε μία ήσυχη γειτονιά της Γλυφάδας, μακριά από το κέντρο, στέγασε το δικό της επιχειρηματικό «παιδί», που ονόμασε «Yum Guilt Free» γιατί πίστευε ότι πουλούσε νόστιμες, αλλά υγιεινές και θρεπτικές για τον οργανισμό γλυκές δημιουργίες, οι οποίες δεν «χωρούν» καμία ενοχή.
«Λόγω της δουλειάς μου, με ενδιέφερε αρκετά και το αισθητικό κομμάτι. Παθιάστηκα με το να φτιάχνω γλυκά που είναι όμορφα εξωτερικά, όσο και νόστιμα. Και βέβαια, να σου προσφέρουν και κάτι άλλο, πέρα από την απόλαυση της στιγμής», μου εξομολογείται και όντως, με μία ματιά στη βιτρίνα του Yum αντικρίζεις μικρές λιχουδιές, σωστά στολίδια που θέλεις να φωτογραφίσεις ξανά και ξανά και βεβαίως μετά να καταβροχθίσεις.
Οι αντιδράσεις και η εξέλιξη μέσα στα χρόνια
Δημιουργώντας το 2019 το Yum Guilt Free, θα έλεγε κανείς πως όλα για τη Λίζα ήταν κόντρα: σε έναν χώρο συνολικά 50 τ.μ., όπου τα 30 ήταν το εργαστήριο, εκτός πλατείας και αρκετά μακριά με τα πόδια, χωρίς να βρίσκεται σε πιάτσα για να περνάει κανείς και να το παρατηρήσει και με ένα ιδιαίτερο concept που μέχρι τότε δεν έβρισκες στην περιοχή, παρότι οι Γλυφαδιώτες συνήθως φημίζονται για το fitness lifestyle και την αγάπη για την υγιεινή διατροφή.
Κάποιοι στην αρχή παραξενεύτηκαν, όμως η πρωτότυπη φιλοσοφία, η φρέσκια πρόταση και βέβαια η νοστιμιά του Yum κέρδισαν γρήγορα τις εντυπώσεις και φανατικό κοινό από τα νότια προάστια και μη, που το ακολουθεί πιστά μέχρι σήμερα. «Έρχονται και από άλλες περιοχές για τα γλυκά μας, ακόμη και από τα βόρεια προάστια. Και νομίζω ότι αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας, ότι ο κόσμος έρχεται στοχευμένα σε εμάς, αφού δεν είμαστε σε κάποια πλατεία ή κεντρικό σημείο. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα, παρότι είχαμε πελάτες από την πρώτη μέρα που ήρθαν επειδή μας γνώριζαν μέσω της χονδρικής, παλέψαμε για να καταφέρουμε να εξηγήσουμε και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνουμε και γιατί».
Στο Yum Guilt Free θα βρεις γλυκά χωρίς καθόλου ζάχαρη, αυγά ή ζωικά προϊόντα, ενώ τα περισσότερα είναι ωμοφαγικά και vegan. «Με τράβηξε το ωμοφαγικό γιατί μου φαινόταν εύκολο! Στο τότε, πολύ πρώιμο στάδιο σε σχέση με σήμερα, τα έβαζα όλα σε ένα μίξερ, τα χτυπούσα, τα έπλαθα και τέλος. Ούτε ψήσιμο, ούτε τίποτα. Επίσης, μου άρεσε και η υφή που είχε το αποτέλεσμα και είπα, γιατί όχι; Άλλωστε επρόκειτο για μία τάση που ήταν ήδη γνωστή στο εξωτερικό».
«Μία μεγάλη δυσκολία στην πορεία μας και ειδικά στην αρχή, ήταν βέβαια και το γεγονός ότι το κόστος για εμάς είναι πολύ μεγαλύτερο όσον αφορά τις πρώτες ύλες, σε σχέση με ένα συμβατικό ζαχαροπλαστείο. Από πού να το πιάσουμε, από τους ξηρούς καρπούς, από τη σοκολάτα που έχει πάει στα ύψη; Τα προϊόντα μας είναι 80% ωμοφαγικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία επεξεργασία, επομένως αν φας κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνει καλή πρώτη ύλη, ο πελάτης θα το καταλάβει αμέσως και πιστέψτε με, δεν θα τρώγεται. Προτιμώ να εξηγήσω λοιπόν γιατί αυτό που πουλάμε είναι πιο ακριβό σε σχέση με ένα άλλο γλυκό στο εμπόριο και νομίζω ότι ο κόσμος με μία δοκιμή, το καταλαβαίνει και το εκτιμά».
Αργότερα, το εργαστήριο του Yum Guilt Free μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο στην περιοχή του Ρέντη, αφού η παραγωγή που έτρεχε πυρετωδώς, δεν μπορούσε προφανώς πια να βγει στα 30 τ.μ.. Και η εξέλιξη μάλλον δεν σταματά ποτέ. Σιγά-σιγά, το Yum Guilt Free μπαίνει στα μονοπάτια της κλασικής ζαχαροπλαστικής, μένοντας όμως σταθερό στη βασική του φιλοσοφία, θέλοντας να παρουσιάσει πιο «κανονικά» γλυκά στην πιο healthy εκδοχή τους. Πλέον φτιάχνει σεντ ονορέ, τιραμισού και άλλα τέτοια.
Κάθε νέο γλυκό, ένα νέο challenge
Από πού όμως μπορεί να εμπνέεται κανείς για να δημιουργήσει τόσο ιδιαίτερα γλυκά; «Οι περισσότερες έχουν έρθει από ιδέες που μου δίνουν οι πελάτες και μου λένε «”γιατί δεν βάζετε αυτό, για παράδειγμα, σε αυτό το γλυκό;”. Τα έβλεπα όλα σαν πρόκληση και κάπως έτσι δημιουργούμε και τα επόμενα».
Πόσο «guilt free» είναι τελικά τα γλυκά του;
«Μου έχει τύχει να μου παραπονεθούν ότι έφαγαν 10 σοκολατάκια και ότι τους έπιασε πόνος στο στομάχι, ενώ δεν θα έπρεπε. Αν φας 10 σοκολατάκια σερί, σίγουρα θα το πάθεις, όπως και με τα δικά μας προϊόντα που είναι μάλιστα συνήθως πλούσια σε υλικά όπως οι ξηροί καρποί. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι χαμηλά θερμιδικά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο. Έχουν μάλιστα αρκετές, αλλά καλές θερμίδες που δίνουν ενέργεια και κορεσμό, ώστε να μην χρειαστεί να φας 10. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουν λίγες θερμίδες». Μεταξύ μας, όσο κορεσμό και αν νιώθω, προσωπικά όσον αφορά τα σοκολατάκια του Yum, έχω προσεγγίσει τα 10, και αυτό που λέμε «μονοκοπανιά». Αυτή όμως είναι μία άλλη ιστορία.
Τα πιο ζουμερά cinnamon rolls
Αν χρειάζεσαι μία απόδειξη για το αν αυτού του είδους τα γλυκά είναι νόστιμα, και αν αγαπάς την κανέλα, αξίζει να δώσεις μία ευκαιρία στα ζουμερά cinnamon rolls του Yum Guilt Free και στο λέω εκ πείρας. Αρχικά, δεν μοιάζουν με κανένα άλλο από όσα θα δεις στην αγορά. Είναι πιο μικρά και ντελικάτα, σκουρόχρωμα (αφού έχουν πραγματικά μπόλικη κανέλα) και πολύ ζουμερά και γευστικά. Και από τα χεράκια της Λίζας, η οποία δεν ασχολείται πια με τα υπόλοιπα γλυκά τα οποία επιμελούνται οι ζαχαροπλάστες της ομάδας του Yum, όμως δεν μπορεί να απαρνηθεί τις ζύμες, στις οποίες έχει αδυναμία. «Cinnamon rolls, babka, τσουρέκι είναι τα αγαπημένα μου, και να τα φτιάχνω και να τα τρώω, δεν θέλω να τα δώσω σε κανέναν άλλον!» αποκαλύπτει, παρότι παραδέχεται ότι τα ζυμάρια είναι ίσως τα πιο απαιτητικά στην παρασκευή τους.
Όνειρα που δεν σταματούν
Η Λίζα είναι από αυτούς τους ανθρώπους που δεν σταματούν ποτέ. Τροφοδοτούνται από την αγάπη του κόσμου και από τη χαρά της δημιουργίας και θέλουν να φτάσουν όλο και πιο πάνω. Έτσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, κατάφερε να μεταφέρει το Yum Guilt Free ακριβώς μία θέση δίπλα στην παλιά διεύθυνση, στην Ξενοφώντος 40 πλέον, όμως αυτή τη φορά σε μεγαλύτερο χώρο, τον οποίο επιμελήθηκε με μεράκι, με το προσωπικό της γούστο και αντικατοπτρίζει πραγματικά τη θετική διάθεση και την ηρεμία της. Αυτή που σου εμπνέει με το που τη συναντήσεις, μέσα από το χαμόγελο και τη γαλήνια φωνή της.
Εκεί μπορείς πια να καθίσεις για να απολαύσεις το γλυκό και τον καφέ σου, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν να σερβίρουν και πρωινό και brunch, προσανατολισμένο πάντα στη λογική του clean eating, αφού το μενού έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με διατροφολόγο.
Οραματίζεται επίσης να ανοίξει ένα ακόμη κατάστημα, για να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο κοινό, κάνοντας ακόμη πιο διάσημα τα πολύχρωμα και γουστόζικα γλυκά της.
Yum Guilt Free
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 210-96.13.374
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Τετάρτη 08:00-19:00, Πέμπτη-Παρασκευή 08:00-20:00, Σάββατο 09:00-17:00, Κυριακή κλειστά