Το χοιρινό λεμονάτο ενώ είναι απλό φαγητό, δεν είναι καθόλου πρόχειρο. Θέλει λίγο χρόνο, υπομονή και μερικά μικρά μυστικά για να αναδείξει όλη του τη νοστιμιά.
Πολύ σημαντικό είναι να επιλέξουμε το σωστό κομμάτι κρέατος. Ιδανικά χρησιμοποιούμε λαιμό, σπάλα ή πανσέτα χωρίς κόκαλο - κοπές που έχουν αρκετό λίπος για να μείνει το κρέας μαλακό μετά από αργό μαγείρεμα. Αν θέλουμε να είναι πιο άπαχο, μπορούμε να το δοκιμάσουμε ψαρονέφρι, αλλά θα το μαγειρέψουμε για λιγότερη ώρα, ώστε να μη στεγνώσει.
Εδώ το φτιάχνουμε με κομμάτια λαιμού χωρίς κόκαλο, τα οποία τα κόβουμε σε μέτριες μερίδες. Πρώτα ροδίζουμε καλά το χοιρινό σε δυνατή φωτιά, για να «θωρακιστούν» τα υγρά και η νοστιμιά του. Βάζουμε λίγα κομμάτια κάθε φορά ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσει το κρέας αντί να το ροδίσει εξωτερικά.
Το κρεμμύδι και το καρότο προσθέτουν γλύκα, το σέλερι, η δάφνη και το δενδρολίβανο άρωμα και νοστιμιά, ενώ το λεμόνι οξύτητα και ταυτόχρονα εξισορροπεί και αναδεικνύει τις γεύσεις. Το λεμόνι το βάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος, όχι από την αρχή, καθώς αν μπει νωρίς το κρέας σκληραίνει. Αν θέλουμε να δώσουμε πιο έντονο λεμονάτο άρωμα από νωρίς, μπορούμε να προσθέσουμε 1 φλούδα λεμονιού στο μαγείρεμα και τον χυμό στο τέλος.
Προσθέτουμε κρασί και τέλος ζεστό ζωμό ή νερό στην κατσαρόλα. Φυσικά, ο ζωμός θα κάνει το φαγητό ακόμη πιο νόστιμο, οπότε το λαμβάνουμε και αυτό υπ' όψιν.
Όταν πάρει βράση, καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Γενικά, το μυστικό είναι η χαμηλή φωτιά, για να σιγομαγειρευτεί το φαγητό - θέλει περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15 λεπτά (ανάλογα με το κομμάτι). Μαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει τόσο ώστε να κόβεται με το πιρούνι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ψαρονέφρι όμως, 20-25 λεπτά μαγειρέματος είναι αρκετά.
Αν θέλουμε πιο δεμένη σάλτσα μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε 1 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Το ρίχνουμε στη σάλτσα και σιγοβράζουμε 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει. Προσωπικά, θεωρώ πως αν σιγομαγειρέψουμε σωστά το φαγητό και περιμένουμε να δέσει φυσικά η σάλτσα, το κορν φλάουρ είναι περιττό. Για καλύτερο φυσικό δέσιμο λοιπόν, τα τελευταία 10 λεπτά, μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι.
Στο τέλος, κουνάμε την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε με κουτάλι) για να μη διαλυθεί το κρέας και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά εκτός φωτιάς πριν το σερβίρουμε. Έτσι δένει καλύτερα η σάλτσα και το κρέας απορροφά τα αρώματα.
Αυτό το φαγητό μπορούμε να το σερβίρουμε με πολλά συνοδευτικά, αλλά είναι πραγματικά υπέροχο με πουρέ, τηγανητές πατάτες ή ρύζι.
- 1.400 γρ. χοιρινό λαιμό ή σπάλα, κομμένα σε μέτριες μερίδες
- 4 καρότα μεγάλα, κομμένα σε ροδέλες, χοντρά μισοφέγγαρα ή μπαστουνάκια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- χυμό από 2 λεμόνια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 150 ml κρασί λευκό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο
- 350-400 ml ζωμό λαχανικών ζεστό ή νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για το χοιρινό λεμονάτο στην κατσαρόλα στεγνώνουμε και αλατίζουμε το κρέας, και το αφήνουμε να σταθεί εκτός ψυγείου για 20 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλασωτέ κατσαρόλα και σοτάρουμε σταδιακά τα κομμάτια του χοιρινού μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι, τη δάφνη και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ώστε να γυαλίσουν και να αρωματίσουν το φαγητό.
- Ρίχνουμε τα καρότα, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε ζεστό ζωμό ή νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και να μειωθούν τα πολλά υγρά στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τέλος τον χυμό λεμονιού, ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει με ανοιχτό καπάκι για λίγα λεπτά, για να δέσει η σάλτσα. Αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε το λεμονάτο χοιρινό ζεστό, συνοδεύοντας με πουρέ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αρκετή από τη νόστιμη σάλτσα του.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.