Υλικά
  • 2 φιλέτα από χοιρινό ψαρονέφρι, ολόκληρα
  • χυμό + ξύσμα από 2 πορτοκάλια μεγάλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 130 ml κρασί γλυκό (τύπου σαμιώτικο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
  • 6 σύκα ξερά, κομμένα στα 4 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Viognier από την Ελλάδα ή τον Ροδανό. Η πρόταση του WSPC: Eclectique - Κτήμα Σκούρα

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το χοιρινό φιλέτο στη γάστρα με σύκα και πορτοκάλι αλατίζουμε τα φιλέτα, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Ιδανικά, τα αφήνουμε από την προηγούμενη να μαριναριστούν στο ψυγείο, αλλιώς τα αφήνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. 
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  3. Μεταφέρουμε τα υλικά μας σε γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Προσέχουμε πολύ στο ψήσιμο να μην ξεραθεί το κρέας. Στο κέντρο του πρέπει να παραμείνει ροζ. 
  4. Όσο ψήνεται το κρέας, το περιχύνουμε με τη σάλτσα. 
  5. Σερβίρουμε το ψαρονέφρι συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας ή πατάτες βραστές.
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ψήσουμε φτερούγες ή μπουτάκια από κοτόπουλο.
  • Αν βρούμε φρέσκια ρίγανη, απλώνουμε τα κλωναράκια της στον πάτο της γάστρας και από πάνω βάζουμε τα φιλέτα.