
Σε σάλτσες, σε σούπες, σε κρέμες κάθε είδους, σε αλμυρά και σε γλυκά, σε οτιδήποτε παλεύεις να πήξει και μοιάζει να μην μπορεί, το κορν φλάουρ (που λέγεται αλλιώς και νισεστέ), εδώ και πολλά χρόνια έχει σταθερή θέση στο ντουλάπι του ελληνικού νοικοκυριού, αφού είναι ικανό με μία κουταλιά της σούπας να δέσει με τον πιο ωραίο τρόπο φαγητά που υπό άλλες συνθήκες θα μοιάζανε νερόβραστα. Αντίθετα, το κορν φλάουρ δίνει αμέσως παχύρρευστη, απαλή και βελούδινη υφή στο φαγητό, αφού αποτελεί τελικά μία πηκτική ουσία.
Έχεις αναρωτηθεί όμως τι ακριβώς είναι αυτή η άσπρη σκόνη που μοιάζει με αλεύρι, αλλά ουσιαστικά δεν είναι;
Κορν φλάουρ vs. καλαμποκάλευρο
Μπορεί να παρασύρεσαι από τη μετάφραση, όμως το corn flour, (σε μετάφραση «αλεύρι καλαμποκιού») δεν έχει σχέση με το καλαμποκάλευρο (corn meal), το οποίο είναι χοντροαλεσμένο αλεύρι που χρησιμοποιούμε όπως όλα τα άλλα άλευρα, σε ψωμιά και άλλου τύπου ζύμες.
Το κορν φλάουρ από την άλλη είναι το άμυλο, το οποίο προέρχεται από το άλεσμα του σπόρου καλαμποκιού.
Τρόπος παρασκευής
Σε αντίθεση με το αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παρασκευάζεται από ολόκληρους πυρήνες, το άμυλο (κορν φλάουρ) παρασκευάζεται από το ενδοσπέρμιο του πυρήνα του καλαμποκιού. Τα άμυλα στο εσωτερικό του ενδοσπερμίου αφαιρούνται, ξεπλένονται, ξηραίνονται και αλέθονται σε λεπτή σκόνη. Τα άλλα μέρη του πυρήνα, το κέλυφος και το φύτρο, διαχωρίζονται και μεταποιούνται σε άλλα προϊόντα καλαμποκιού, όπως το καλαμποκέλαιο και το πίτουρο καλαμποκιού.
Βασική διαφορά του από τα άλλα άλευρα είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, θυμίζει περισσότερο σκόνη παρά αλεύρι, ενώ δίνει μία πιο ελαφριά και διάφανη υφή.
Πού χρησιμοποιείται
Το κορν φλάουρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες συνταγές, τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική, αφού η ουδέτερη γεύση και η «συμπεριφορά» του όταν προστίθεται σε αυτές, το καθιστούν εξαιρετικά ευέλικτο και χρήσιμο. Στην ελληνική κουζίνα δε, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και χρησιμοποιείται περισσότερο:
- Για να δέσει σάλτσες και σούπες, κάνοντάς τες πηχτές, ενώ παράλληλα δεν επηρεάζει τη γεύση, ούτε το χρώμα τους, αφού δίνει ένα διάφανο αποτέλεσμα.
- Σε κρέμες ζαχαροπλαστικής, όπως η κρέμα πατισερί, και σε μπεσαμέλ, δίνοντας πηχτή, βελούδινη υφή.
- Σε συνταγές για μπισκότα ή κέικ, η πηκτική ιδιότητα του κορν φλάουρ μπορεί να λειτουργήσει – ως ένα σημείο – ακόμη και ως αντικαταστάτης του αυγού.
- Σε ίδιες συνταγές με τις παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο κάποιου προϊόντος με γλουτένη (πχ. αλεύρι), αν θέλουμε ένα gluten free αποτέλεσμα.
- Όπως συμβαίνει και με το αλεύρι, το κορν φλάουρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πανάρισμα κρεατικών ή ψαριού πριν από το τηγάνισμα, δίνοντας μια τραγανή κρούστα.
- Αυτό που κάνουμε πάντα όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το κορν φλάουρ, είναι να το διαλύουμε σε λίγο νερό, ώστε να μην δημιουργηθούν ενοχλητικοί σβόλοι μέσα στο φαγητό. Και κάπως έτσι, σου λύνει τα χέρια.