Το κύμινο είναι ένα από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά. Ξέρω καλά από παιδί ότι δεν νοούνται σουτζουκάκια χωρίς αυτό, αλλά τελικά μεγαλώνοντας, κατέληξα να πασπαλίζω άπειρα φαγητά με αυτό, ακόμη και τις φακές.
Έχει έντονη γεύση αλλά για εμένα δίνει απίστευτη νοστιμιά, τόσο που πολλές φορές νομίζω ότι το φαγητό δεν χρειάζεται ούτε αλάτι για να πάρει γεύση. Και βέβαια, είναι δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου.
Τι ακριβώς είναι
Πρόκειται για μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Cuminum cyminum, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Umbelliferae (των μαϊντανών δηλαδή). Γενικά, θα το δεις και στην ατόφια του μορφή, σε σπόρο, αλλά και σε αλεσμένη τροφή, όπως το έχουμε δηλαδή οι περισσότεροι στο ντουλάπι μας.
Αξίζει να ξέρεις επίσης ότι το κύμινο, εκτός από τη γεύση, έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη, έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό. Μήπως να το χρησιμοποιείς πιο συχνά;
Το κύμινο δε λείπει από κανένα μαροκινό τραπέζι
Ειδικά στο Μαρόκο το κύμινο κατέχει εξέχουσα θέση στην κουζίνα αλλά και το… τραπέζι. Στα περισσότερα τραπέζια εστίασης μάλιστα, υπάρχει τριπλή αλατιέρα με αλάτι, πιπέρι και κύμινο!
Το κύμινο είναι γενικά από τα πιο βασικά και αγαπημένα τους μπαχαρικά. Χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε παραδοσιακό πιάτο, γιατί προσθέτει αυτή τη ζεστή, γήινη και ελαφρώς πικάντικη νότα που χαρακτηρίζει τη μαροκινή κουζίνα. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους που χρησιμοποιείται είναι οι εξής:
Τατζίν (Tajine): Είναι βασικό σε πολλά είδη τατζίν, δηλαδή τις παραδοσιακές αργές μαγειρικές με κρέας (όπως αρνί, κοτόπουλο ή μοσχάρι), λαχανικά και φρούτα. Συνδυάζεται με άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα, σαφράν, γαρύφαλλο και πιπέρι.
Χαρίσα (Harissa): Η πικάντικη πάστα που φτιάχνεται με καυτερές πιπεριές, σκόρδο και κύμινο είναι απαραίτητη για να δώσει βάθος γεύσης σε σούπες, σάλτσες και κρέατα.
Κούσκους (Couscous): Το κύμινο δίνει άρωμα και γεύση στο κούσκους, ειδικά όταν συνδυάζεται με ρεβίθια, κρεμμύδι και ντομάτα.
Σούπες και μαγειρευτά με σάλτσα: Πολλές μαροκινές σούπες και μαγειρευτά πιάτα περιλαμβάνουν κύμινο ως βασικό μπαχαρικό, ώστε να έχουν αυτή τη χαρακτηριστική, ζεστή και γήινη γεύση.
Το κύμινο στην ελληνική κουζίνα
Και στην Ελλάδα πάντως ουκ ολίγες συνταγές περιλαμβάνουν κύμινο. Εκτός από τα σουτζουκάκια, των οποίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, μπόλικο κύμινο βάζουμε επίσης σε παραδοσιακές πίτες με κιμά, στα κεφτεδάκια, ακόμη και στους γίγαντες ή σε συνταγές για ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Γενικώς, το προτιμάμε είναι η αλήθεια!