Πριν περάσουμε στη διαδικασία ψησίματος για το κοκορέτσι, είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο κομμάτι της προετοιμασίας. Αρχικά πλένουμε καλά τις συκωταριές και τις βάζουμε σε τρυπητό. Χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα ξύλο κοπής. Το βασικό βήμα για ένα πετυχημένο κοκορέτσι είναι να κόψουμε ομοιόμορφα τη συκωταριά, ιδανικά σε μεγάλα, σχετικά, τετραγωνισμένα και τριγωνικά κομμάτια, περίπου. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια της συκωταριάς σε μπολ, προσθέτουμε μπόλικο αλατοπίπερο και τη ρίγανη και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το τύλιγμα.

Έπειτα προχωράμε στην προετοιμασία των εντέρων. Πλέον στα κρεοπωλεία μπορούμε να βρούμε έτοιμες καθαρισμένες αντεριές. Αν όμως οι αντεριές δεν είναι καθαρισμένες θα πρέπει να τις καθαρίσουμε σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να αποκτήσουν υπόλευκο χρώμα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να πλύνουμε εσωτερικά και εξωτερικά τα έντερα.

Στον έναν τρόπο χρησιμοποιούμε ένα ξύλινο καλαμάκι και περνάμε προσεκτικά την άκρη από το έντερο γυρίζοντας το μέσα-έξω δηλαδή. Αυτό το κάνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό συνεχώς, καθώς σπρώχνουμε και αναποδογυρίζουμε και ξεπλένουμε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του εντέρου. Και το γυρίζουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο. 

Ο άλλος τρόπος είναι να γεμίζουμε το έντερο συνεχόμενα με το τρεχούμενο νερό, από το στόμιο της βρύσης, ταυτόχρονα σπρώχνουμε το νερό μέχρι να βγει στο τέλος της αντεριάς καθαρό. Ξεπλένουμε τα έντερα καλά. Προσέχουμε πάντα να κρατάμε σε κουλούρα την αντεριά για να μην μπλεχτεί και οι κινήσεις μας είναι ανάλαφρες, ώστε να μην τρυπήσουμε τα έντερα. 

Τέλος, βάζουμε τα καθαρά έντερα, τυλιγμένα σε κουλούρα, σε μπολ με πεντακάθαρο νερό και ξύδι.

Κοκορέτσι

Υλικά
  • 3-4 αρνίσιες αντεριές, περίπου 2 κιλά
  • 2 αρνίσιες συκωταριές μεγάλες με τα γλυκάδια τους
  • 2 αρνίσιες μπόλιες
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Blend Ξινόμαυρου, Merlot & Cabernet Sauvignon με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, πλούσια δομή και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Τρεις Ευχές Κτήμα Βογιατζή

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κοκορέτσι, πρώτα προετοιμάζουμε τη θράκα και χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες σούβλες για να φτιάξουμε το κοκορέτσι.
  2. Περνάμε σφιχτά-σφιχτά εναλλάξ στη σούβλα ένα κομμάτι πνευμόνι, συκώτι, γλυκάδι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τα ξαναπιέζουμε ώστε να μην έχουν κενά. Τυλίγουμε σφιχτά με την μπόλια, και ξεκινάμε το τύλιγμα με τα έντερα.
  3. Δένουμε στη σούβλα την άκρη από το έντερο, τυλίγουμε κατά μήκος και κατεβαίνοντας προς τα κάτω χιαστί, όπου τελειώνει το έντερο κάνουμε κόμπο και συνεχίζουμε με το επόμενο.
  4. Στο τέλος τυλίγουμε με κυκλικές κινήσεις, δημιουργώντας μια σφιχτή σπείρα εντέρων που θα καλύψει ομοιόμορφα το κοκορέτσι σε όλη την επιφάνεια, δένοντας τα εντεράκια.
  5. Τοποθετούμε το κοκορέτσι στο ψηλό σημείο της ψησταριάς, όσο ψήνεται κατεβάζουμε πιο κοντά στη φωτιά μέχρι εντέλει να «στεγνώσει», να αφρίζει και να καραμελώσει εξωτερικά. Περίπου 2 ώρες με 3 ώρες ανάλογα το πόσο «χοντρό» έχουμε φτιάξει το κοκορέτσι.
  6. Μόλις είναι έτοιμο το κόβουμε σε 3 μεγάλα κομμάτια για να το βγάλουμε από τη σούβλα και κατόπιν σε ομοιόμορφες φέτες.

Αν δεν διαθέτουμε ψησταριά με κάρβουνα ή BBQ ψήνουμε το κοντοσούβλι στον οικιακό φούρνο, προσαρμόζουμε την ποσότητα στην κατάλληλη, ειδική σούβλα για φούρνο και τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180℃ και άλλα 15 λεπτά με ανοιχτό το χαρτί στους 220℃.