
Υλικά
Για 24 ρεβιθοκεφτέδες
Για τα φαλάφελ
- 400 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα για 12 ώρες ή ατμού
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό μικρό
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πιπέρι κόκκινο γλυκό
- 1½ κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
- 2 κ.σ. ρεβιθάλευρο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα ταχίνι
- 150 γρ. ταχίνι, καλής ποιότητα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 50 γρ. χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
- 2 κ.σ. μηλόξυδο
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. πιπέρι κόκκινο γλυκό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό κρασί Gruner Veltliner από την Αυστρία, με απίστευτη φρεσκάδα και πιπεράτες νότες, αρωματική και γευστική ένταση που εντυπωσιάζει. Η πρόταση του WSPC: Gruner Veltliner Vogelsang Weingut Brundlmayer
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για τα φαλάφελ
- Για τα παραδοσιακά φαλάφελ στον φούρνο με σάλτσα ταχίνι αλέθουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα καλά αλεσμένο αλλά όχι πολτοποιημένο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τα φαλάφελ και ζυμώνουμε καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.
- Με λαδωμένα χέρια πλάθουμε 24 φαλάφελ και τα ακουμπάμε στο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά αν τους θέλουμε τραγανούς.
Για τη σάλτσα ταχίνι
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό, μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή.
- Σερβίρουμε τα φαλάφελ με τη σάλτσα ταχινιού και συνοδευτικά της επιλογής μας.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να μην ψήσουμε τα φαλάφελ στον φούρνο αλλά να τα τηγανίσουμε σε άφθονο ελαιόλαδο, μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα.
- Την ποσότητα των μπαχαρικών μπορούμε να την αυξήσουμε ή να τη μειώσουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
- Το ρεβιθάλευρο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.