
Υλικά
για 25 φαλάφελ
- 300 γρ. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
- ½ φλ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
- 2 κ.γ. δυόσμο ξερό
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
- 1 κ.σ. κόλιανδρο (σπόροι) τριμμένο
- ½ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- αλάτι
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ταχίνι
- 60 γρ. ταχίνι
- 20 ml χυμό λεμονιού
- 50-70 ml κρύο νερό
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 4-6 αραβικές πίτες μεγάλες
- 6-7 φύλλα από μαρούλι, ρόκα, σπανάκι ή άλλη πρασινάδα
- 2 αγγουράκια μικρά, κομμένα σε κυβάκια
- 10-12 ντοματίνια, κομμένα σε κυβάκια
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- σούμακ (προαιρετικά)
Ροζέ Κρασί, Αγιωργίτικο με αρώματα φράουλας και ζαχαρωτών, πλούσια γεύση και τραγανή οξύτητα, με χαρακτηριστικά μαρμελάδας κεράσι. Η πρόταση του WSCP: Δρυόπη Ροζέ Κτήμα Δρυόπη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα τυλιχτά φαλάφελ σε αραβική πίτα, από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με άφθονο νερό και τα αφήνουμε για 18-20 ώρες να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Βάζουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και τον κόλιανδρο στον πολυκόφτη και τα αλέθουμε. Αν είναι μικρός, το κάνουμε σε 2-3 δόσεις.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε τον ξερό δυόσμο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 45-60 λεπτά.
Για τη σως ταχίνι
- Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με σύρμα το ταχίνι με το λεμόνι. Προσθέτουμε σταδιακά το κρύο νερό, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
- Για τη σαλάτα, αναμειγνύουμε τα αγγουράκια, τα ντοματίνια, το μαϊντανό και το κρεμμύδι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σούμακ και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε το μείγμα των ρεβιθιών από το ψυγείο και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
- Ανακατεύουμε και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.
- Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για περίπου 7 λεπτά, γυρνώντας τα μέχρι να ροδίσουν.
- Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
- Απλώνουμε μια αραβική πίτα στον πάγκο, βάζουμε πράσινη σαλάτα, από πάνω 1-2 κ.σ. από τη σαλάτα με το αγγούρι και τα ντοματίνια, από πάνω τοποθετούμε 3-4 φαλάφελ, περιχύνουμε με σάλτσα ταχινιού και τυλίγουμε.
- Μπορούμε να σερβίρουμε τα φαλάφελ αμέσως ή να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
- Επίσης, μπορούμε να τα πλάσουμε σε μικρές μπαλίτσες, να τους δώσουμε σχήμα μπιφτεκιού ή ακόμα και να τα κάνουμε πιο μακρόστενα, σαν σουτζουκάκια.
- Αν περισσέψουν, μπορούμε να τα ξαναζεστάνουμε στον φούρνο ή σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Αντί για σάλτσα ταχινιού, μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι.