Υλικά

για 25 φαλάφελ 

  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα) 
  • ½ φλ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • 2 κ.γ. δυόσμο ξερό 
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο (σπόροι) τριμμένο
  • ½ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι  
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ταχίνι

  • 60 γρ. ταχίνι
  • 20 ml χυμό λεμονιού
  • 50-70 ml κρύο νερό
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 4-6 αραβικές πίτες μεγάλες
  • 6-7 φύλλα από μαρούλι, ρόκα, σπανάκι ή άλλη πρασινάδα
  • 2 αγγουράκια μικρά, κομμένα σε κυβάκια
  • 10-12 ντοματίνια, κομμένα σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 
  • αλάτι
  • σούμακ (προαιρετικά)

Ροζέ Κρασί, Αγιωργίτικο με αρώματα φράουλας και ζαχαρωτών, πλούσια γεύση και τραγανή οξύτητα, με χαρακτηριστικά μαρμελάδας κεράσι. Η πρόταση του WSCP: Δρυόπη Ροζέ Κτήμα Δρυόπη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα τυλιχτά φαλάφελ σε αραβική πίτα, από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με άφθονο νερό και τα αφήνουμε για 18-20 ώρες να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  2. Βάζουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και τον κόλιανδρο στον πολυκόφτη και τα αλέθουμε. Αν είναι μικρός, το κάνουμε σε 2-3 δόσεις.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε τον ξερό δυόσμο, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 45-60 λεπτά.

Για τη σως ταχίνι

  1. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε με σύρμα το ταχίνι με το λεμόνι. Προσθέτουμε σταδιακά το κρύο νερό, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  2. Για τη σαλάτα, αναμειγνύουμε τα αγγουράκια, τα ντοματίνια, το μαϊντανό και το κρεμμύδι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και σούμακ και ανακατεύουμε.  
  3. Βγάζουμε το μείγμα των ρεβιθιών από το ψυγείο και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
  4. Ανακατεύουμε και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια.
  5. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ για περίπου 7 λεπτά, γυρνώντας τα μέχρι να ροδίσουν.
  6. Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
  7. Απλώνουμε μια αραβική πίτα στον πάγκο, βάζουμε πράσινη σαλάτα, από πάνω 1-2 κ.σ. από τη σαλάτα με το αγγούρι και τα ντοματίνια, από πάνω τοποθετούμε 3-4 φαλάφελ, περιχύνουμε με σάλτσα ταχινιού και τυλίγουμε. 
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τα φαλάφελ αμέσως ή να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
  • Επίσης, μπορούμε να τα πλάσουμε σε μικρές μπαλίτσες, να τους δώσουμε σχήμα μπιφτεκιού ή ακόμα και να τα κάνουμε πιο μακρόστενα, σαν σουτζουκάκια. 
  • Αν περισσέψουν, μπορούμε να τα ξαναζεστάνουμε στον φούρνο ή σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Αντί για σάλτσα ταχινιού, μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι.